У Козельці проїжджий засік ймовірного підпалювача трави. У селищі за 3 дні сталося 2 пожежі – вигоріло більше 10 гектарів

21:20, 25 бер. 2019
 
У Козельці проїжджий засік ймовірного підпалювача трави. У селищі за 3 дні сталося 2 пожежі – вигоріло більше 10 гектарів

Понад 410 гектарів сухої трави вигоріло від початку березня на Чернігівщині, більш як 120 гектарів – за минулий тиждень. Про це UA: Чернігів сказав речник управління ДСНС в області Євгеній Дубина. У Козельці на такі пожежі рятувальники виїжджали двічі за останніх три дні. Вчора на «101» зателефонував Ярослав Конопля, який їхав із Козельця до Чернігова і побачив чоловіка, який, за його словами, палив суху траву.

«Ось цей чоловік, який підпалював, у камуфляжних штанах і в бушлаті, куртці синього кольорі. Ось бачимо, що частина вже горить дуже сильно. І інші частину він якраз починав підпалювати.»

Ярослав Конопля показує фото, які відзняв вчора ввечері біля траси, коли їхав із Козельця до Чернігова.

«Побачили, що чоловік підпалює траву. Почали трішки призупинятися. Я почав фотографувати все це. Побачив, що він приїхав на бусі, бус сфотографував, щоб був якийсь ідентифікатор. Коли почали призупинятися, чоловік побачив це і почав нервувати, видно. Ми поїхали далі, я зателефонував до МНС Козелецьке відділення для того, щоб хлопці приїхали, швидко затушили все, що там було.»

За словами начальника Козелецького районного відділу управління ДСНС в області Сергія Хоменка, виклик до них надійшов близько сьомої вечора. Коли рятувальники приїхали на місце, ймовірного палія там не було.

«По прибуттю на місце пожежі було встановлено, що горить суха трава на площі близько 50 соток, ну, якщо бути точним, 0,5 гектарів. Підрозділ загасив швидко пожежу і повернувся до місця дислокації.»

Фото з імовірним палієм Ярослав Конопля передав голові Козелецької об’єднаної громади Олені Дмитренко. Начальниця відділу зв’язків з громадськістю Козелецької селищної ради Ірина Санченко говорить: зараз цю інформацію перевіряють.

«Воно не видно було на фото, що якраз ця людина підпалює. Просто підозра на цю людину, потрібно ще ж довести, що ця людина якраз і являється палієм. Тобто воно ще виясняється ця ситуація, з’ясовується. Ми дуже вдячні, що люди небайдужі до даної ситуації. І ми дуже просимо, щоб і решта людей не залишалися осторонь. Єдине прохання: дзвонити і в поліцію, щоб поліція мала можливість затримати , бо вони єдині мають такі повноваження.»

За останніх три дні у Козельці суха трава горіла двічі, каже Сергій Хоменко.

На цьому полі в п’ятницю близько сьомої вечора загорілися суха трава та очерет. На виклик виїхали три пожежних машини. Рятувальники гасили вогонь до пів на шостої ранку.

Це відео відзняв та виклав до соцмереж Вадим Шапка. За словами Сергія Хоменка, гасити вогонь заважав сильний вітер.

«Основна задача була це запобігти нерозповсюдженню полум’я до житлових будинків та господарчих будівель, які знаходилися від пожежі приблизно метрів 500. Було знищено приблизно 10 гектарів сухої трави та очерету.»

Під час пожежі до рятувальників зателефонували 60 місцевих жителів, каже Сергій Хоменко. Віра Стрілець живе на вулиці Солов’їній неподалік поля. Каже -  не боялася, бо вітер дув в інший бік від їхніх будинків.

«Начав горіти Балган, началося з Балгана, але вітер звідси і давай сюди гнати. Від нас особисто, від нашої вулиці, воно далеко, горіло болото, горів очерет. Оце тут ми вдвох із сусідкою держимо корів, тут воно випасене, викошене і тут нічому було горіти. Горів очерет. Нам було не страшно. Але видимість така, що горить вулиця Щорса. Враження таке: дивишся – той берег горить.»

Необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Така попередня причина займання в обох випадках за висновками ДСНС. За словами речниці поліції області Юлії Ковтун, до поліції  з цього приводу ніхто не звертався. Після пожежі, яка сталася в п’ятницю, голова ОТГ оголосила про винагороду тому, хто допоможе встановити палія.

Ірина Санченко – начальник відділу зв’язків з громадськістю Козелецької селищної ради: «Олена Борисівна вона проявила свою особисту ініціативу, що вона готова платити кошти за інформацію, якщо знають, хто підпалив дану територію. Поки що повідомлень ніяких не було.»

Речник управління ДСНС в області Євгеній Дубина каже: такі пожежі в області почалися у березні.

«127 пожеж , площа пройдена вогнем склала понад 410 гектар. За минулий тиждень 69 пожеж і понад 120 гектарів вигоріло сухої рослинності на відкритих територіях. Вже на сьогодні маємо, на понеділок – 3 пожежі, виникло в екологічних системах на площі понад 2 гектари в трьох районах.»

За словами Євгенія Дубини, головна причина займання – це спалювання сміття та сухої трави, а також необережність у поводженні з вогнем.