В Холмах визначились з будівлею, де облаштують Центр надання адміністративних послуг

19:31, 23 бер. 2019
 
В Холмах визначились з будівлею, де облаштують Центр надання адміністративних послуг

Отримати довідки та оформити документи жителі Холминської громади зможуть, не виїжджаючи за її межі. В Холмах визначились з будівлею, де облаштують Центр надання адміністративних послуг. Це приміщення колишнього терцентру. Основні роботи планують завершити до кінця року. Про це UA: Чернігів сказала секретар Холминської селищної ради Ірина Деньгуб.

Секретар Холминської селищної ради Ірина Деньгуб показує приміщення, в якому селищна рада планує відкрити ЦНАП – Центр надання адміністративних послуг для жителів ОТГ.

«На даному етапі іде розробка дизайну цього приміщення. І як воно буде виглядати, ми, нажаль, поки що не знаємо.»

В цій будівлі раніше був територіальний центр для самотніх людей похилого віку. Три місяці тому його закрили. А приміщення передали на баланс селищної ради.

«Чим гарне це приміщення, що воно вже пристосоване для людей з інвалідністю - а це перша умова при створенні ЦНАП.»

У ЦНАПІ жителі громади зможуть оформити документи на землю, зареєструвати власну справу. Також там відбуватиметься оформлення і видача паспортів, каже Ірина Деньгуб.

«Рік пропрацювавши в селищній раді, я зрозуміла, що дуже багато людей ми відправляємо: їдьте туди, чи їдьте туди. І це дуже неприємно, тому що людина повинна прийти - і ми їй повинні надати ці послуги, щоб люди дійсно відчули, що таке громада і що таке децентралізація. Поки що ми надаємо послуги, але мінімально, через те, що у нас немає допусків до реєстру, що буде у ЦНАПі.»

Можливість створити такий центр громада отримала завдяки участі в Програмі «U-LEAD з Європою». За гроші з бюджету громади приміщення відремонтують. Завдяки програмі для центру куплять меблі, комп’ютери, навчать спеціалістів, які там працюватимуть.

«З 1 серпня ми почнемо ремонт  уже приміщення, думаю, до кінця року буде зроблена максимальна частина роботи. Також у цей час буде навчання людей, які будуть тут працювати. Навіть працівники, які працюють у нас в селищній раді, будуть навчатися, бо досвіду зовсім мало у них. Передбачається 6 робочих місць у ЦНАПі і віддалені робочі місця у селах Козилівка та Радомка.»

Такий Центр надання адміністративних послуг вже відкритий в Кіптях, в 14 громадах області ЦНАПи створять найближчим часом, розповів телефоном юрисконсульт Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Дмитро Шумар.  

«В трьох громадах до липня відкриються ще 3 ЦНАПи, які саме в громадах. 5 - технічна документація готується. І ще 6, які були відібрані фактично вже в березні місяці, - визначається спроможність громад саме з можливості створення цих ЦНАПів.»