3,5 тисячі людей хочуть отримати землю в Менській об’єднаній громаді. Серед них жителі Одеси, Полтави, Черкас

10:13, 23 бер. 2019
 
3,5 тисячі людей хочуть отримати землю в Менській об’єднаній громаді. Серед них жителі Одеси, Полтави, Черкас

Майже три з половиною тисячі заяв на отримання земельних ділянок надійшло до Менської об’єднаної територіальної громади з грудня минулого року. Заяви написали як жителі громади, так і люди з інших регіонів України – Одеси, Полтави, Черкас, каже начальник відділу земельних відносин Менської ОТГ Павло Терентієв. За його словами, заяви почали надходити після того, як Держгеокадастр передав у комунальну власність громади 7800 гектарів землі. За законом, кожен громадянин України може отримати до 2 гектарів землі для особистого селянського господарства. Павло Терентієв пояснює: частина заявників претендують на землі, які роками обробляють місцеві жителі. Крім цього, частина цих земель для сільгоспробіт не придатна.

Це стоси заяв на отримання землі. Із грудня минулого року до Менської об’єднаної громади їх надійшло 3 тисячі 479, каже начальник відділу земельних відносин Павло Терентієв. Серед заявників – не лише жителі громади.

«Багато людей навіть із інших регіонів, з таких місць, як Київ, Черкаси, Полтава, є у нас заяви з Одеси. З районних центрів. Із сіл, які навколо нас, але не увійшли в об’єднану територіальну громаду.»

Отримати до двох гектарів землі для особистого селянського господарства має право кожен громадянин України. Про це йдеться у статті 121 Земельного кодексу, говорить Павло Терентієв. За його словами, до Менської ОТГ почали надходити заяви після того, як Держгеокадастр передав у комунальну власність громади 7800 гектарів.

«Це, в основному, земельні ділянки резерву і запасу, а також земельні ділянки, на яких вже працюють і працювали сільгосппідприємства. Сюди увійшли і сільськогосподарські двори, землі історико-культурного призначення, оздоровчого, рекреаційного, землі лісового фонду.»

Окрім цього, з майже восьми тисяч гектарів не вся земля придатна для використання, каже голова Менської об’єднаної громади Геннадій Примаков.

«Є заболочені землі, є заліснені землі, є землі, де взагалі вода стоїть. Ці землі передані нам. Тобто ці землі їх завтра використовувати не можна. Люди пишуть заяви, вказують кадастрові номери, навіть не розуміють.»

За словами Геннадія Примакова, до них надходили заяви і від жителів їхньої громади, які хотіли отримати ділянку не в своєму селі.

«Жителі села Куковичі написали заяви на землі Стольненської сільської ради, а жителі села Стольного навіть і не знали про цей процес. Тобто за бажанням жителів Кукович захотіли забрати стольненські пасовища, де люди випасають худобу, де люди оброблять городи.»

У селі Куковичі люди на камеру говорити відмовляються, поза нею підтверджують, що заяви писали. Житель Стольного Григорій Кісса каже: 70 соток землі в своєму селі отримав у 90-х роках, як працівник місцевого колгоспу. Про те, що на землі Стольного з’явилися претенденти, дізнався взимку.

«З чужих сіл, Куковичі, і з Бахмацького району, і з Чернігівського району понаписували заяви, щоб отримати 2 гектари землі, щоб потім здати в оренду. А у нас у людей у кого 70 соток, у кого 40 соток, у кого гектар – для сільського господарства у нас земля. Інакше у нас у селі не проживеш. У мене двоє дітей дорослих, їм також земля потрібна. З чужих сіл приїжджають, їм будуть давати, а нашим тоді що? Наші діти що, залишаться без землі?»

За словами Павла Терентієва, вони виїжджали до сіл, щоб обговорити ці питання.

«Було, в першу чергу, прийняте рішення таке: давайте ми все ж таки узаконимо ті пасовища, які багато років чомусь ніхто на них не звертав уваги, не узаконювали, давайте ми узаконимо оті свої земельні наділи, якими ми вже користуємося більше 15-ти, а хтось і більше 20-ти років, за які, до речі, сплачуються справно ними податки, але з ряду певних причин вони не були оформлені.»

Також 25 березня з цього приводу скликатимуть сесію Менської ОТГ.

«Ми готові винести в понеділок і розглянути на земельній сесії всі питання, які стосуються кожного старостинського округу з урахуванням інтересів жителів села.»