У Гончарівському стріляли з Гіацинтів: там завершились триденні навчання з бойовою стрільбою дивізіону 26-ї артилерійської бригади

21:20, 22 бер. 2019
 
У Гончарівському стріляли з Гіацинтів: там завершились триденні навчання з бойовою стрільбою дивізіону 26-ї артилерійської бригади

Триденні навчання з бойовою стрільбою дивізіону 26-ї артилерійської бригади завершилися сьогодні на полігоні в Гончарівському Чернігівського району. Там відпрацьовували дії підрозділу в обороні. За легендою, противник вторгся на територію України. Як тримали оборону і відбивали напад житомирські гармаші – бачила наша Альона Макаренко.

Ураженням вогневих цілей противника завершилися навчання артилеристів на Гончарівському полігоні. За легендою, терористи вторглися вглиб  території України на 20 кілометрів. Щоб відбити напад, дивізіон підняли по тривозі.

Володимир Швець, помічник керівника навчань: «Навчання проходить в три етапи. Перший – це підняття по тривозі, планування бойових дій. Другий – це ескалація збройного конфлікту, ураження окремих цілей. Ну, і сьогодні третій етап – ураження вогневих цілей противника.»

Ярослав Зінєвич, командир батареї: «Тема тактичних навчань – дії дивізіону в обороні. Дивізіон входить до складу артилерійської групи оперативно-тактичного угрупування. Залучено майже 100 відсотків особового складу дивізіону.»

На озброєнні дивізіону 26-ї артилерійської бригади - буксирувана гармата калібру 152 мм і тягач «КРАЗ» 255 Б.

«Гіацинт Б» 2А36. Така гармата стріляє на відстань до 28 кілометрів.

Однією з них керує Павло Король. У 2016-му він підписав контракт, півтора року провів у зоні ведення ООС. Каже, тренування допомагають не втрачати навичок і бути готовими до відбиття атаки ворога. Наразі ж, згідно Мінських домовленостей, таке озброєння відвели від лінії розмежування.

«Займаємо позицію. Старший офіцер батареї визначає кожній гарматі місце, основний напрямок стрільби. По компасу командир гармати заводить машину й пушку. Розчіплюємо пушку, тягач в укриття йде. Приводимо її до бою, викладаємо кількість снарядів, яку нам визначив старший офіцер батареї. Отримую ціль, кутомір, рівень, наводжуся, перевіряю наводку, заряджаю і стріляю в ціль. Снаряд важить 46 кілограм, заряд важить 37 кг – це повний, якщо зменшений – то важить 27 кг. Вага її в похідному положенні 9 тонн 800 кг, в бойовому 9 тон 760 кг.»

Після стрільби батарея отримує команду змінити вогневу позицію. Так відпрацьовують нормативи розгортання гармат з похідного в бойове положення.

Володимир Швець, помічник керівника навчань з морально-психологічного забезпечення: «До роботи залучений безпілотний літальний апарат, підрозділ артилерійської розвідки. Також під час висування створювались всякі перешкоди штучні, інженерні загородження. Дивізіон зі всіма цими проблемними питаннями, всіма задачами справляються успішно. Відчувається досвід, який набутий в АТО, під час операції об’єднаних сил.»