Зірвані дахи будинків та повалені дерева: такі наслідки буревію в Чернігові та області

21:20, 22 бер. 2019
 
Зірвані дахи будинків та повалені дерева: такі наслідки буревію в Чернігові та області

Зривало дахи з будівель, виривало дерева із землі, валило білборди. Такі наслідки буревію, який сьогодні вдень пройшов Черніговом. Як повідомила черговий синоптик обласного гідрометцентру Ірина Глущенко, швидкість вітру була від 15 до 20 метрів за секунду. До травмпункту чернігівської міської лікарні №2 по медичну допомогу звернулися двоє людей – жінка з переломом ноги та чоловік, на якого впав агітаційний стенд. Наслідки негоди бачили наші журналісти.

Сьогодні близько другої дня в районі Масанів зірвало дах з будівельного магазину. Загиблих і постраждалих немає. Зараз на місці працюють рятувальники.

Євгенія Аснаускене – очевидиця: «Чорна хмара найшла, ривок – ось ці штуки гримлять у нас біля будинку. Я дивлюся, думаю: Господи, зараз щось буде! Раптом над магазином ось цей білий дах став вище магазину. Таке ж заввишки, як магазин, стало над ним. Як піднялося! Я ось так встала, думаю: Господи, допоможи, спаси нас! Піднялося це все, вітер був страшний, це смерч, по-моєму, був. Як все бахнуло! Я так дивлюся: напис «Квадратний метр» обірвало, дроти тролейбусні обірвало. Головне, тільки-но впав дах, розвиднілося небо, сонце вийшло, просто чудова погода.»

Григорій Сила – очевидець: «На той бік у мене вікно. Я бачу тільки, як котиться і все. Добре, що в цей момент ні машин, ні людей там не було.»

Владислав Солодовник – очевидець: «Дружина гуркіт почула, після цього підійшли до вікна, подивилися. Вже, в принципі, все було в такому стані. Тобто це за один раз сталося. Подзвонили в поліцію, пояснили ситуацію, вони, в принципі, досить швидко приїхали.»

Це офісний центр на вулиці Шевченка, 42. Під час буревію з будівлі частково зірвало дах. Шматки металу лежали на тротуарі, частину з них вітром віднесло на інший бік вулиці.

В той самий час на вулиці Шевченка навпроти Палацу урочистих подій вітром повалило білборд. На вулиці Льотній, 9 на балкони третього та четвертого поверхів упало дерево.

Людмила Слєсарєва – мешканка будинку №9 на вулиці Льотній: «О пів на другу такий тріск, і воно мені прямо в балкон. Говорили з начальником ЖЕКу. Сказали, що це приватна власність, сам плати і ремонтуй.»

Людмила Кінзєбаєва – мешканка будинку №9 на вулиці Льотній: «5 років я зверталася з проханням до ЖЕКу, там є складені акти на кронування цього дерева, цього великого і того. Але постійно отримувала одну і ту саму відповідь: немає грошей, чекайте, вас поставили в чергу. Кажу: воно сухе, коли вітер, вітки лягають на балкон. Упаде і все. Дочекалися, сьогодні дерево впало. На третьому і четвертому поверсі нас живе дві пенсіонерки, звертатися нам нікуди. 1497 пенсія, ремонт ми не зробимо самі.»

У сквері імені Богдана Хмельницького з корінням вирвало три дерева. На вулиці Любецькій одне дерево вирвало, друге – зламало. На вулиці Івана Мазепи зламало та повалило на тротуар березу.

Григорій Годун – начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради: «По місту Чернігову пройшов сильний вітер, сила вітру була більше 20 метрів за секунду. Надзвичайних ситуацій немає, але багато аварійних ситуацій.

По всьому місту працюють служби, місто прибирається. Я думаю, за деякий час невеликий місто буде прибране.»

 

Від негоди постраждав не лише Чернігів. 47 населених пунктів області станом на 15:45 залишаються без світла. Найбільше у Городнянському та Сновському районах. Про це UA: Чернігів повідомила прес-секретар «Чернігівобленерго» Анна Юдіна. Внаслідок буревію в області  пошкоджено 327 підстанцій. Станом на 17:00 у Чернігові та семи районах області в 6 будинках зруйнувало покрівлю. Травмованих немає. Для ліквідації наслідків негоди залучили 35 рятувальників і 9 машин.