Прилади, які спростять керування електронними системами, у перспективі – розумним будинком, встановлюють у Чернігівському ліцеї залізничного транспорту

19:40, 19 бер. 2019
 
Прилади, які спростять керування електронними системами, у перспективі – розумним будинком, встановлюють у Чернігівському ліцеї залізничного транспорту

Три прилади, які спростять керування іншими електронними системами, у перспективі – розумним будинком, встановлюють у Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту. Перший зразок ліцей отримав півроку тому від німецької компанії. Загалом таких комплектів буде шістнадцять. Коли студенти почнуть навчатися працювати з таким обладнанням  та як воно працює – у матеріалі Діни Вонг.

Цей прилад професійний ліцей залізничного транспорту отримав у вересні від німецьких партнерів. Він дозволяє спростити керування різними електросистемами. Для прикладу, розумним будинком.  Директор ліцею Максим Поджарий сам змонтував перший зразок, зараз показує, як працює прилад.

«З початку встановлюється логософтт-комфорт – це програмне забезпечення і там прописується оця логічна програма. Наразі ми бачимо, як вона функціонує. Червоні лінії говорять про те, що там є напруга, іде сигнал. Через кабель запрограмований Siemens Logo модуль іде команда на керування транспортером.»

Наразі транспортер запрограмований на пересування із певним інтервалом. З новим приладом, щоб змінити задачу, достатньо ввести нову у програму. Без нього  потрібно встановлювати додаткове обладнання та нові мережі.

«На обладнанні Siemens Logo можна навчитися програмувати блок-схемами, тобто мова програмування вивчається. Разом із тим виконується простіший монтаж: менше проводів, менше схема не така складна, тобто виходить, що електромонтажник витрачає на монтаж менше часу, але трішечки більше на саме програмування. Це облегшує трудодні затрачені на саме монтаж, тобто об’єкти можуть здаватися набагато швидше.»

Поки що Siemens Logo у ліцеї один. Ще три – у процесі монтажу. Над цим працюють майстри. Один із них – Юрій Коваленко. Каже, орієнтовно це займе півтора місяці. Студенти працюватимуть вже із готовим приладом. Монтаж вивчатимуть у теорії.

«На передових підприємствах, які вже існують, є такі прилади і студенти наші,  які приходять на стажування, на практику стикаються з такими приладами і вони вже повинні знати комплектацію, монтаж та підключення такого приладу.»

Максим Поджарий, директор Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту: «Такі знання використовуються на виробництвах більше всього, але я вірю у те, що суспільство нашої країни, Чернігова та Чернігівщини в економічному плані буде збагачуватися і все ж таки зацікавиться над створенням розумного будинку, комфортних умов створення у своїх оселях і управляти цим на відстані.»

Восьмого квітня до ліцею приїдуть партнери із компанії Siemens. Зустріч стосуватиметься саме роботи приладу із програмами розумного будинку.

Владислав Михальченко, ліцеїст: «Буде цікаво працювати, тому що зараз якщо щось ламається щось у будинку або проводка вигорає, або розетка щось виходить із ладу, то ти маєш із бригадою їхати ремонтувати це все на місці, а коли буде розумний будинок – то так, бувають випадки, коли ти маєш поїхати, відремонтувати щось, але більшість програм можна буде рішити через комп’ютер, тому що більшість помилок, я так думаю, буде траплятися саме у програмах.»

Віталій Бугрим, ліцеїст: «За радянськими мірками, а за новими технологіями – набагато цікавіше. Там і багато схем, і простіше, і цікавіше.»

Ось таких робочих місць у професійному ліцеї залізничного транспорту буде 16, студенти розпочнуть роботу цієї осені.