У Чернігові представили проект «Донбас: переPROчитання образу»

18:26, 14 бер. 2019
 
У Чернігові представили проект «Донбас: переPROчитання образу»

Протидіяти російській пропаганді та зламати стереотип про «особливий регіон»: сьогодні у Чернігові представили проект «Донбас: переPROчитання образу».

Це експозиція із двадцяти плакатів. На них представлені світлини та документи з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву СБУ та з державного архіву Донецької області. Півроку над виставкою працювали семеро представників Українського інституту національної пам’яті та Національного музею історії України. Один із них, донецький історик Ігор Каретніков приїхав розповісти про експозицію.

Двадцять плакатів зі світлинами та документами, що стосуються історії Донеччини, семеро науковців із Українського інституту національної пам’яті та Національного музею історії України готували півроку – збирали відомості в архівах. Мета – зламати усталені стереотипи про Донеччину, каже донеччанин Ігор Каретніков. Він – один із авторів проекту, до Чернігова приїхав, аби розповісти про нього особисто.

На плакатах – історичні довідки про події історії Донеччини.

Ігор Каретніков співавтор проекту «Донбас: переPROчитання образу»

«Це документи, пов’язані з  діяльністю молодої гвардії на Луганщині відомої, організації молода гвардія, це документи пов’язані із маловідомим повстанням у Донецькій області у 1957. У селищі Хрестівка,там де було своєрідне повстання гідності працівників шахт»

На виставку прийшли і бійці добровольчого батальйону «Чернігів», які брали участь у бойових діях на Сході.

Боєць добровольчого батальйону «Чернігів» Василь Териковський каже: подібні ініціативи – необхідні, особливо для молоді,і і потреба змінити уявлення про Донбас – є.

«Цей регіон не такий вже й поганий,  і коли російські війська виведуть звідти, це буде не так складно зробити. побільше треба гуманітарної політики, чим більше гуманітарної політики, тим швидше Донбас вернеться до нас».

Загалом комплектів таких плакатів – двадцять, їх розіслали і до інших областей. На відкриття експозиції у Чернігові запросили курсантів академії пенітенціарної служби та школярів. Вони поділилися думками щодо того, яким вони бачать Донбас.

Експозиція виставлятиметься в обласному молодіжному центрі протягом двох тижнів. Потім її повезуть до інших районів Чернігівщини.