Борзнянський районний суд не задовольнив позов священика УПЦ МП, який хотів оскаржити рішення щодо переходу громади Оленівки до ПЦУ

18:53, 6 бер. 2019
 
Борзнянський районний суд не задовольнив позов священика УПЦ МП, який хотів оскаржити рішення щодо переходу громади Оленівки до ПЦУ

Борзнянський районний суд не задовольнив позов священика Української православної церкви Московського патріархату Олександра Гладиша до голови Оленівської сільської ради Володимира Кривця. Той - організував збори громади та підписав рішення про перехід до Православної церкви України. Священик звернувся до суду, щоб оскаржити рішення щодо переходу громади Оленівки до Православної церкви України. Його прийняли на сході села 15 січня. «За» проголосували 37 людей з 72-ох. На судовому засіданні побували журналісти UA: Чернігів.

Так у Борзнянському районному суді чекають на рішення судді, Олександра Луговця, поки той у нарадчій кімнаті. До суду звернувся священик Української православної церкви Московського патріархату Олександр Гладиш. Він позивається до голови Оленівської сільської ради Володимира Кривця. Хоче оскаржити рішення щодо переходу громади Оленівки до Православної церкви України. Сьогодні до суду, крім учасників процесу, прийшли понад 50 людей. Ці люди – з Оленівки та Борзни зібралися на підтримку священика.

Ніна Стахорська  – жителька села Оленівка: «Забрали у нас церкву, замки побили, відібрали будівлю, захватили. Нам хай повернуть те, що нами нажито. Ми самі наживали все на світі. Ніхто нам не допомагав, ні копійкою, нічим, самі наживали. Все-все всередині наше. І паркан, і занавіски приносили з дому, килими купували.»

Ці люди – з Оленівки, Борзни, Бахмача та Ніжина – виступають проти священика Московського патріархату. Володимир Брюховецький каже: вони слідкують за цим процесом, приїхали на засідання, щоб дізнатися про рішення.

Володимир Брюховецький – представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Бахмачі: «Ми громада, громада Бахмача, Борзни, учасники бойових дій, яким не байдуже, які зараз виступаємо і хочемо підтримати громаду, яка проти «блокпостів руського світу» у себе в Оленівці. Тут мова йшла про те, що нібито готуються певні провокації. Ми бачили незрозумілі автомобілі із незрозумілими людьми. Ми приїхали зараз для того, щоб слідкувати за тим, щоб був порядок, аби все було в правовому полі, як воно має бути.»

Суддя Олександр Луговець вислухавши позивача, відповідача та їхніх захисників, іде до нарадчої кімнати. Тим часом у залі – спів, галас, суперечки.

За деякий час суддя повертається до зали та зачитує своє рішення.

«Суд ухвалив: у задоволені позову Гладиша Олександра Васильовича до Кривця Володимира Васильовича про припинення дії, яка порушує закон відмовити. Стягнути з Гладиша Олександра Васильовича на користь Кривця Володимира Васильовича в рахунок відшкодування витрат на професійно-правничу допомогу 7 тисяч гривень.»

Олександр Гладиш та його захисник з таким рішенням не згодні.

Віктор Маковій – захисник позивача: «Я впевнений у тому, що будемо оскаржувати це рішення. Вважаємо його винесеним з порушенням норм матеріального права. Держава вирішила церковне питання. За Конституцією держава відокремлена і не має права вирішувати питання віднесені до релігійних громад.»

Володимир Кривець рішенням задоволений.

«Прогнозоване рішення було, ухвала суду, тому що ніяких кримінальних дій не виконував. Я виконував волю нашої громади, як ми планували. Як воно все відбулося, так і відбулося. Особисто до мене, які можуть бути претензії. Я виконував повноваження голови сільської ради. Все. Я хотів, щоб вони все-таки знайшли компроміс. Тому що політика нашої держави іде до того, що треба шукати компроміс. Але ми людей розколюємо, громада моя сільська розкололася на дві частини. Але в цьому треба працювати і знаходити якусь золоту середину.»

За словами Володимира Кривця, приміщення оленівського храму й досі перебуває на балансі сільської ради.

«Коли написали до нас звернення, щоб передати тій чи іншій церковній громаді, то, як виявилося, що не в тій, не в іншій документи стосовно їхнього статуту не були упорядковані. І сама будівля теж не є документально упорядкованою. Треба в БТІ звернутися, зробити технічну документацію, а потім передавати тій чи іншій церковній парафії.»

Нагадаємо, частина жителів села Оленівка на сході села 15 січня проголосували за перехід до Православної церкви України. Вони стали першою громадою в області, яка з часу надання Томосу проголосувала за перехід. Тепер в оленівському храмі править священик Православної церкви України. Отець Олександр (Гладиш) збирає своїх парафіян у нежилій хаті, яку вони винаймають. Тоді секретар Ніжинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату Валерій Душко назвав цю ситуацію рейдерським захопленням.