У Чернігові через розпилення перцевого газу евакуйовано учнів і вчителів 30-ї школи: навчальний процес призупинено

19:50, 4 бер. 2019
 
У Чернігові через розпилення перцевого газу евакуйовано учнів і вчителів 30-ї школи: навчальний процес призупинено

7-х дітей шпиталізували, 745-х учнів та півсотні вчителів евакуювали через розпилення перцевого газу у 30 чернігівській школі. Повідомлення надійшло близько 12.30. У школі протягом дня працювали слідчі, рятувальники та лаборанти міського й обласного лабораторних центрів. Дітей відпустили додому.

Іванна Сухомлин, учениця 7-го класу чернігівської школи №30: «Хтось розбризкав балончик, стало всі погано. Всі почали кашляти у школі.»

Олена Скорко, директор чернігівської школи №30: «Після 4 уроку на перерві відчувався в повітрі неприємний запах невідомої речовини. Було виведено всіх учнів школи на подвір’я, провітрювалось приміщення.»

Дмитро Почечун, учень 9-го класу чернігівської школи №30: «Спочатку неприємний запах пішов, і всі почали кашляти. Потім, коли вийшли на вулицю, наче полегшало, але потім, через хвилин 15, почався головний біль у всіх, запаморочення і у декого нудота була. Десь 7 чи більше людей забрали в лікарню, приїздило 2 швидкі.»

7-х дітей «швидкою» доправили до обласної дитячої лікарні. Про це, каже директорка школи Олена Скорко, попередили їх батьків. Вони з дітьми у лікарні. Спілкуватися з нашою кореспонденткою батьки відмовились. З дітьми говорити також заборонили. 

Василь Красненко, завідувач приймально-діагностичного відділення: «Були скарги на запаморочення, кашель, затруднене дихання, першіння в горлі. Оглянуті лікарями приймального відділення і анестезіологом. Госпіталізовані в неврологічне відділення. Стан при госпіталізації ближчий до середньо важкого. Ми стикалися з таким, в тому році теж було отруєння невідомим газом, можна сказати це був якийсь перцевий газ розпилений.»

У школі працювали слідчі. Як повідомила речниця управління нацполіції в області Юлія Ковтун, як встановили слідчі, один із 10-класників придбав собі в торговому центрі балончик для самозахисту. Його товариш попросив подивитися балончик і розпилив з нього газ у вбиральні. Зле ставало дітям, які заходили туди. В поліції вирішують питання про відкриття провадження за статтею «Хуліганство». У школі працівники держслужби з надзвичайних ситуацій зробили аналіз повітря.

Костянтин Дегтяренко, провідний фахівець відділу організації заходів цивільного захисту УДСНС в області: «Прибуло наше відділення радіаційно-хімічного захисту, було проведено заміри згідно нашої приладної бази, було виміряно концентрації кисню в повітрі та небезпечних речовин. Гранично допустимих концентрацій перевищення не було виявлено згідно нашої приладної бази.»

Директорка школи каже, що наразі навчальний процес призупинено. Чекають  висновки від обласної санстанції. Як сказала Олена Скорко, висновок про те, чи можна завтра в школі проводити уроки, буде орієнтовно о 21-й.