Сьогодні – останній день, коли можна розмитнити авто на іноземних номерах за півставки: що відбувається у відділах митного оформлення?

19:57, 22 лют. 2019
 
Сьогодні – останній день, коли можна розмитнити авто на іноземних номерах за півставки: що відбувається у відділах митного оформлення?

Сьогодні – останній день, коли можна розмитнити авто на іноземних номерах на пільгових умовах, від завтра усі машини розмитнюватимуться за повною ставкою акцизного податку. У відділі митного оформлення, що в Рівнопіллі Чернігівського району сьогодні працюватимуть до опівночі, щоб прийняти документи від усіх бажаючих розмитнити автівку за півставки. Загалом від моменту набуття чинності закону про розмитнення автівок на іноземній реєстрації, в області розмитнили тисяча п’ятсот тридцять вісім так званих «євроблях». Загалом до бюджету вони перерахували 86 з половиною мільйонів гривень. Для прикладу, на Закарпатті за цей же період розмитнили майже 15 тисяч машин, сусідній Сумській області – майже 2100.

З 23 лютого набирає чинності загальний режим розмитнення таких автомобілів за повною ставкою акцизного податку. Вже після 23 травня громадянам, які не встигли легалізувати автівку, загрожує штраф до 170 тисяч гривень.
 
 

Олег Черниш, власник авто на іноземних номерах, приїхав із Харкова: «Ми прагнули, летіли, голодні, не спали,не їли, тому намагаємося встигнути.»

Харків’янин Олег Черниш розмитнює автівку у Рівнопіллі, бо тут, каже, найменші черги. Сергій Ковальов приїхав також з Харкова.

Сергій Ковальов, власник авто на іноземних номерах, приїхав із Харкова: «Квитки були куплені на 18 число у Литву. Поспішали, поки вибрав, бо там ціни космічні. Оцінка відбувається, як я розумію, на Київській митниці. Там взагалі космос, вони завищують дуже сильно. А тут митниця тут така… Найшвидше тут працює.»

Чернігівець Андрій Третьяков також розмитнює автівку в останній день.

Андрій Третьяков, власник авто на іноземних номерах: «Сьогодні закінчується період пільгового розмитнення, тобто коефіцієнт буде замість 0,5 митних зборів буде становити одиницю. По факту, до травня місяця машину ще можна розмитнити і це коштуватиме в залежності від автомобіля на 300-500 баксів дорожче.

Машина в Польщі коштувала 800. Куплена за 550, із послугами людини, яка її переганяла, вона стала в 1700. І 2 400 доларів десь в еквіваленті до цієї суми я маю сплатити митних зборів.»

Станом на 11 дня тут у Рівнопіллі подали документи і чекали на розмитнення близько десятка людей.

Костянтин Шакун, брат власника авто на іноземних номерах: «На мою думку, митниця працює дуже добре. Але одне погано, що до курсу євро підв’язується все. Тільки змінюється курс – уже треба доплачувати. Доплачувати, якщо немає карти,  треба їхати у Чернігів – і це вже час. А гроші доходять дуже довго через банк. Учора о пів на п’яту доплатили сьогодні чекаємо після одинадцятої результат.

Черг немає практично, бо вони працюють швидко, добре. Але одне, що прив’язаний курс євро і люди страждають через це.»

Володимир Литвиненко, заступник начальника Чернігівської митниці ДФС: «Від нуля годин 23 лютого, скажімо так, будуть діяти повні ставки акцизного збору. На сьогоднішній день застосовується коефіцієнт 0,5.

Пікове навантаження припало на 19-20 лютого. У ці дні митницею було розмитнено 147 і 110 транспортних засобів відповідно.»

На Чернігівщині загалом шість відділів митного оформлення, де можна розмитнити авто: у Корюківці, Прилуках,Ніжині, Новгороді-Сіверському, Козельці та у Рівнопіллі.

«З 2312 автомобілів, які оформлені Чернігівською митницею від  початку дії закону, 1538 автомобілів це ті автомобілі, які були оформленні з внесенням добровільного внеску у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів громадян, які знаходились на території України з порушенням умов та строків та умов митних режимів тимчасового ввезення та транзиту. Загальна сума від оформлення даних транспортних засобів, що надішли до бюджету, становить 86,5 млн грн. Ці кошти безпосередньо будуть спрямовані до Пенсійного фонду України.»