Олег Авер’янов заперечує свій зв’язок з ТОВ «Ліки України», але готовий стати його інвестором

18:20, 22 лют. 2019
 
Олег Авер’янов заперечує свій зв’язок з ТОВ «Ліки України», але готовий стати його інвестором

Депутат облради від фракції «Радикальна партія» Олег Авер’янов заперечує свій зв’язок з товариством «Ліки України», але, каже, готовий стати його інвестором.  Цьому однойменному товариству управління комунального майна облради передало в оренду комунальне підприємство «Ліки України».  Заступник голови облради Арсен Дідур учора в прямому ефірі UA:Чернігів сказав про необхідність скликання позачергової сесії, яка перегляне це рішення.

Олег Авер’янов, депутат облради від фракції «Радикальна партія»: «Я як Авер’янов Олег Вячеславович, фізична особа, громадянин, не маю відношення до цієї компанії. Але як бізнесмен, якщо мені запропонують і зацікавлять – мені цікава ця пропозиція, як бізнесмен я готовий розглянути це питання, якщо підприємство і далі залучатиме інвесторів, я з задоволенням розгляну цю пропозицію.»

Серед акціонерів товариства «Ліки України» є компанія «Фрілайн інвестмент ЛТД», заснована в офшорній зоні в Белізі у Центральній Америці. За даними аналітичної системи Youcontrol, вона також є засновником ще трьох підприємств  - у Києві, Варвинському районі та Прилуках. Серед них – компанія ІК Альянс, кінцевим бенефіціарним власником якої є Олександр Паляниця. Він, за даними Youcontrol  – керівник підприємства АО Інвест, де кінцевим бенефіціаром є Олег Авер’янов.

«Це не відповідає дійсності.  Звичайно я як бізнесмен знаю цю людину, і знаю це підприємство, тому що воно працює в багатьох сферах. – Це яке саме підприємство Ви маєте на увазі? -  Я знаю Паляницю Олександра, це дійсно бізнесмен який працює і займається бізнесом  Я до компанії Фрілайн не маю взагалі ніякого відношення.»

Нагадаємо, 11 лютого цього року управління комунального майна облради передало комунальне підприємство «Ліки України» однойменному товариству. Воно було створене 4 місяці тому. Загалом 51 відсоток акцій новоствореної компанії має трудовий колектив комунального підприємства, решту - три приватних. Одним із засновників став директор комунального підприємства «Ліки України» Ігор Назаренко.  За даними Yоucontrol він та депутат облради і в минулому очільник облдержадміністрації Валерій Куліч разом володіють компанією «Нива-Плюс». Валерій Куліч у коментарі UA: Чернігів сказав, що не має жодних бізнес-інтересів у «Ліках України». Олег Авер’янов каже, рішення управління про  передачу в оренду схвалює.

«Обласна рада отримала за 8 років 2,5 млн грн доходів в обласний бюджет. Основні фонди всі залишились в облраді, ОР нічого не втратила.  Орендна плата в рік складає 2,5 млн грн. За 8 років 2,5 млн грн і зараз за рік  2,5 млн. То це погано чи хорошо? Я вважаю, шо це хорошо. І оця істерія, шо не треба передавати в оренду – ми живемо в 21 сторіччі, і я вважаю, що розвиток наших КП може відбуватись лише за рахунок інвесторів. І це нормально, це не порушення. В Європі 90% підприємств, які обслуговують комунальну сферу – приватні.»

Під час прямого ефіру на UA:Чернігів учора заступник голови облради Арсен Дідур сказав про необхідність скликання позачергової сесії. Це потрібно для перегляду рішень сесії від 28 березня 2018 року, якими управлінню комунального майна надали право без окремого рішення депутатів передавати комунальне майно в оренду.

«Ми зараз збираємо підписи, ми свої уже зібрали, запрошуємо колег з інших фракцій також приєднатися, щоб провести позачергову сесію. Я вважаю, нам повинно бути соромно за те рішення, за яке ми проголосували. Використовуючи те рішення, начальник комунального майна сприяє крадіжці стратегічного об’єкта комунальної власності. Фракція «Аграрної партії» відкликає голоси за рішення про зміну положення по управлінню комунального майна, і ми звернулись офіційно до суду, і закликаємо колег. Бо вже зараз пішли листи з ОТГ, які кажуть «Ви дерибаните наше спільно нажите майно»  і просять, щоб ми провели позачергову сесію.»

Іван Якуб, депутат облради від фракції «Батьківщина»: «Ми ще не збиралась фракція, це питання не розглядали.»

Сергій Сергієнко, депутат облради від фракції  «БПП Солідарність»: «БПП» На сьогодні ми підписали подання по відкликанню голосів.  Юридично нема можливості відкликати своїми підписами рішення від 28 березня»

Ігор Вдовенко, голова обласної ради: «Здача в оренду – це завжди був пріоритет управління комунального майна. Я не пам’ятаю, щоб ми на сесіях приймали рішення про передачу чогось комусь в оренду. От рішення зменшення ставки орендної – ми голосували, це наші повноваження. І це рішення що управління передано комунальним майном УКМ – це рішення від 11 року 6 каденції скликання депутатів. Що питання здачі в оренду майна належать УКМ.»

Ольга Чередник, депутатка облради від фракції «Наш край»: «Але норму закону ніхто не відміняв, тому керівника УКМ можливо було б звернутися до профільної комісії і депутатів.»

Для скликання позачергової сесії потрібна ініціатива 22 депутатів. Зараз частина з них звернулась з позовом до Чернігівського окружного адміністративного суду до суду - Ольга Чередник від «Нашого краю», Микола Дейкун від «Солідарності», Сергій Журман з «Укропу», Микола Мисник з «Батьківщини» та Сергій Гайдай від «Аграрної партії». Засідання призначено на 5 березня.

Ольга Чередник: «Отримала листа, що чернігівська обласна прокуратура включається в цю справу і буде виконувати свої обов’язки з представництва в суді.»