Подробиці пожежі у селі Дягова, в якій загинуло троє дітей

19:51, 18 лют. 2019
 
Подробиці пожежі у селі Дягова, в якій загинуло троє дітей

Троє дітей загинули вчора ввечері під час пожежі у селі Дягова Менського району. Попередня причина смерті – отруєння чадним газом. Про це UA: Чернігів сказав начальник Менського районного відділу держслужби з надзвичайних ситуацій Денис Луговський. Загиблим сестрам був чотири, два та один рік. Рятувальників викликала сусідка – Світлана Василенко. Каже: коли сталася пожежа, їхньої 22-річної матері у будинку не було.

Це відео відзняли менські рятувальники. Вчора о 20:05 їм надійшов виклик із села Дягова – там у будинку зайнялася пожежа. Всередині в цей час були троє дітей: сестри – чотирьох, двох та одного року. Коли дівчаток дістали із будинку, їх принесли на подвір’я до сусідки Любові Кучеренко.

«Дочка і там один мужчина на лавочці поклали. Вона в рота, а він серце – думали ж масаж зробити, думали – врятують. Еге! А тоді «швидка» приїхала, занесли, кажуть: все вже, нема дєла. Не обгорєвшиє, просто вони від диму задихнулися і все.»

Отруєння чадним газом – таку попередню причину смерті називає і начальник Менського районного відділу держслужби з надзвичайних ситуацій Денис Луговський. Говорить і про ймовірну причину пожежі.  

«Ймовірною причиною поки що називають неправильне облаштування та експлуатацію пічного опалення. Піч була з ознаками дір, тріщин, тобто вона, скоріш за все, не обслуговувалася, не було топкового листа біля пічного твору.»

22-річна жінка зазвичай користувалася не піччю, а грубкою, що поряд, каже її сусідка Світлана Василенко. Саме вона викликала рятувальників. Сьогодні вона разом з іншими односельцями та бабусею дівчаток Ольгою Анісімовою готуються до завтрашнього поховання.

«Сьогодні, якщо привезуть дітей, значить діти ночують до десяти часов утра будуть у мене, з десяти часов утра дітей везуть у церкву. Із церкви будуть із десяти до дванадцяти править батюшка.»

Світлана Василенко пригадує події вчорашнього вечора, каже: не могла додзвонитися до сусідки, тому вирішила до неї зайти.

«Коли я зайшла на поріг, ще диму не було. Я зайшла у веранду, тільки трошки запах диму був, наче десь щось горіло. А коли підійшла вже в сенці до вхідних дверей, що в хату ведуть, я побачила, що з-за дверей валить дим.»

До приїзду рятувальників Світлана та інші сусіди намагалися врятувати дітей.

«Діти, верещали у другій хаті. Ми почали вибивати вікна, хлопці-сусіди намагалися стрибати туди, але там стільки було диму і дим був такий чорний, що не можна було. Та буквально дві хвилини і діти позатихали.»

Коли сталася пожежа, матері дома не було. За словами Світлани Василенко, вона не вперше залишала дітей самих.

«Каже, що ходила до сестри. Вона тоді прийшла і сказала: мене не було мінуту. Я їй кажу: я тут час і тебе не було мінуту. – Вона випивала? – Нє. А от погуляти вона любила, хотіла.»

Майже півтора року жінка жила із дітьми сама, її чоловік зараз у в’язниці. За словами начальниці служби у справах дітей Менської міської ради Олени Васильчук, ця родина перебувала під їхнім супроводом.

«Вона перебувала у полі зору з народження першої дитини. Складні життєві умови виявлялися у порушенні санітарних норм у будинку. Періодично були виявлені порушення, потім вона йшла на контакт, вона виконувала рекомендації, виправлялася. Коли при народженні третьої дитини вона отримала у травні 13 тисяч, вона дуже багато купила у будинок: насос на воду, мікрохвильову піч, пральну машину. Ніяких випадків зловживання спиртними напоями, вона ніколи не була помічена в цьому і повідомлень теж ніколи не надходило. Причин для вилучення дітей із сім’ї не було.»

Матір дітей зараз у Менський районній лікарні. Головний лікар Григорій Разнован говорить: її доставили до них близько першій ночі, в шоковому стані. Зараз вона перебуває під дією медикаментів, говорити із журналістами не хоче.

«Мамі викликали лікаря-психіатра, він надав допомогу. І зараз вона знаходиться у нас в палаті під присмотром персоналу.»

Окрім медиків, порід із жінкою чергують поліцейські. Голова Менської об’єднаної громади Геннадій Примаков, до якої входить село Дягова, говорить: вони бояться, щоб жінка не наклала на себе руки. За його словами, у вечір, коли сталася пожежа, вона була тверезою.

«Її відвезли в лікарню, тобто, щоб освєдєтєльствовать, подивитися, в якому вона стані знаходиться. Вона була цілком адекватна, здорова. Тобто вона не була п’яна взагалі.»

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею умисне вбивство, каже речниця поліції області Юлія Ковтун. Зараз триває досудове розслідування.

 

Читайте також: У Менському районі під час пожежі загинули троє дітей. Їх самих вдома залишила мати