Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський УПЦ (МП) розповів, що думає про переходи церков і чи пропонували йому перейти до ПЦУ

12:46, 14 лют. 2019
 
Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський УПЦ (МП) розповів, що думає про переходи церков і чи пропонували йому перейти до ПЦУ

Вчора, 13 лютого, гостем ефіру на UA: Чернігів був митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський УПЦ (МП). В студії говорили про ситуацію із переходом парафій до Православної церкви України. Також Амвросій розповів, чи готовий перейти до Православної церкви України та про його стосунки із архієпископом Євстратієм.

Ми даємо повну розшифровку розмови.

Ведуча: Вітаю вас, Владико, в нашій студії. Як правильно називається церква, яку ви представляєте?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Українська православна церква.

Ведуча: В єдності з Московським патріархатом? Чи правильно так говорити?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Це вигадка, бо коли була реєстрація Української православної церкви Київського патріархату, то прикріпили до нас цей ярлик.

Ведуча: 6 січня Україна отримала Томос – документ, який засвідчує незалежність православної церкви України. Як ставиться до цього церква, яку ви представляєте?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Наша православна церква не брала в тому участі. Я Томоса того не бачив і не знаю, що там написано.

Ведуча: Що буде з Українською православною церквою в нинішній ситуації?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Українська православна церква дуже багато років виконує свою місію.  Це проповідь Євангеліє, місіонерська діяльність, благодійність.

Ведуча: Який статус сьогодні має Українська православна церква?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Українська православна церква має самостійність. Я ось тут взяв з собою Томос, це грамота. Це Томос, виданий Українській православній церкві у 1990 році. Він виданий Патріархом Олексієм Другим.

Ведуча: Це Патріарх Російської православної церкви?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП )Так. До цих пір була одна церква.

Ведуча: Російська православна церква на момент видачі цього вашого Томосу  чи підпорядковувалася Константинопольському патріархату?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Підпорядковувалася українська територія. 300 років тому був даний Україні Томос. Там йшлося: Константинопольський Патріарх не може обслуговувати Україну. Там у них була війна. В Україні між гетьманами також були непорозуміння. Тоді Патріарх Константинопольський дав Томос – Українська православна церква підпорядковується Російській як братній.  Бо там більше буде надаватися уваги, ніж Константинополь.

Ведуча: Які сьогодні стосунки Української православної церкви з Російською православною церквою?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Українська православна церква самостійна. Має своє самостійне управління. Є свій Синод, Собор, суд. Те, що постановила Українська православна церква, ніхто немає права змінити.  Зараз Українську православну церкву підтримують всі православні церкви світу. Ми, згідно з ось цим Томосом, на службі поминаємо Патріарха.

Ведуча: Патріарха, який підписав цей Томос чи сучасного Патріарха Російської церкви Кирила?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Так, сучасного Кирила. Чому ми так робимо? Бо ми маємо спілкування з усіма православними церквами світу. А в іншому ми ні в чому не підкоряємося.

Ведуча: Який статус має Російська православна церква після розірвання стосунків з Константинопольським Патріархом?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Це не розірвання стосунків. У Святому Письмі від Апостола Павла сказано: «Те, що встановили Собори, ніхто не має права змінювати.» Хто ослухається – анафема. Хто служить далі, а йому заборонили, то це не церква, а самочинне зборище. Там немає благодаті.

Ведуча: 15 жовтня у Мінську відбувся Синод Російської православної церкви. На ньому був присутній глава Української православної церкви Онуфрій. Тоді було прийняте рішення про розірвання стосунків з Константинопольським Патріархатом.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Це було прийняте рішення про розірвання євхаристичного спілкування, тобто служити разом. Чому? Бо є така думка – якщо порушені канони, то служити разом неможна. Тому Патріарх Кирил та Митрополит Онуфрій зібрали Собор Єпископів українських і прийняте рішення про припинення спільних богослужінь. Священники, Єпископи, миряни причащатися в Константинополі.

Ведуча: Як ви оцінюєте ситуацію, яка сьогодні сталася в Українській православній церкві? Чи можемо ми говорити про розкол?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Наша церква дуже багато років проводила богослужіння і буде проводити далі. Розколи були і раніше. Навіть з того періоду, коли створилася церква. Церква сумлінно ставиться до того, аби зберегти чистоту та святість. Якщо порушуються канони, правила Вселенського Собору, тоді благодать відходить від церкви.

Ведуча: 20 грудні 2018 року Верховна Рада прийняла закон, яким зобов’язує Українську православну церкву, яку ви представляєте, змінити назву на – «Російська православна церква». Цей закон набрав чинності 27 грудня 2018 року. Прокоментуйте це.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) У нас є Українська православна церква, яка зареєстрована в державі. Назву неможна змінювати. Яка в цьому потреба? Це порушення Конституції.  Це робиться для того, аби як у ворогів рейдерським способом забрати всі храми та всі святині.

Ведуча: На сьогодні п’ять громад перейшли до православної церкви України. Яке ваше ставлення до цього?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Часто буває, що захоплюють рейдери. Вони не мають ніякого відношення до релігії.  Кажуть : «Ми хочемо, аби це була наша церква». Якщо громади самі хочуть перейти, то я не проти. Але не таким способом.

Ведуча: В тих громадах, які перейшли, їх п’ять, там є протоколи – дві третини парафіян проголосували за те, аби перейти. Це не просто прийняте рішення. Там є відповідні документи.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Часто плутають церковну громаду та громаду села. В громаді села є такі, що ніколи не ходять до церкви.

Ведуча: Чи ведете ви перелік парафіян? Чи треба всіх тоді збирати на збори та приймати рішення? Як це має відбуватися?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Є громада, яка управляє. Є староста, є комісія, багато парафіян, які записані. В церкву приймають не просто, а через хрещення. Тому в цьому питанні треба дивитися не на громаду села, а на громаду церкви. Я спілкувався зі священиками, жоден не сказав, що хоче перейти туди, люди також. Хочуть бути біля Митрополита Онуфрія. У нас центр в Києві, а не в Москві.

Ведуча: В селищі Десна громада перейшла разом зі священиком, настоятелем храму. Як ви до цього ставитеся і вся Українська православна церква, яку ви представляєте?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Вирішили, ніхто цього не забороняє. Справа в тому, що кожен священик, який руко прокладався, давав клятву. Якщо він переходить, то є порушником цієї клятви. Він сам відлучається. У Христа було 12 Апостолів і один спокусився срібними і зрадив Христа, то що тут казати?

Ведуча: Ви сказали, що зустрічаєтеся з парафіянами вашої церкви і зі священиками, які настрої панують серед духовенства і серед парафіян?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Всі кажуть, що не хочуть переходити. Люди звикли до церкви. Щодо Десни, то це військове містечко. Там священик побудував храм за свої кошти і йому шкода було лишати храм.

Ведуча: Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) говорив про побори в Українській православній церкві.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Я думаю, що займатися треба Євстратію своєю єпархією. Я хотів би сказати притчею. Летить комар і муха. Комар питає: «Де тут квіти є?» А муха каже: «Навіщо мені квіти, мені треба нечистоти». Комар далі летить, зустрічає бджолу: « А де тут нечистоти?» А бджола каже: «Навіщо нам нечистоти? Я тобі скажу, де квіти ростуть». То така справа. Людина не займається своїм внутрішнім станом. Є внески, але ми їх нікуди не пересилаємо. Різні приходи, для одних більші внески, для інших менші.  Кожен приход існує від пожертв. Треба платити за світло, за опалення.

Ведуча: Кошти, які збирає приход, на що витрачаються?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Треба свічки купувати, податки сплачувати за приміщення, реставрацію храмів. На це йде багато коштів.

Ведуча: За даними відділу у справах релігії Чернігівської ОДА 537 храмів має церква, яку ви представляєте. В чиїй вони власності? Давайте про вашу єпархію поговоримо.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) У нас близько 300 храмів. Деякі у власності, деякі орендуємо.

Ведуча: Що відбувається з майном тієї релігійної громади, яка прийняла рішення перейти до православної церкви України?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Справа в тому, що є майно особисте. Я за себе говорю. Є ікони. Наприклад, якщо ми орендуємо храм, то у нас в договорі прописано, що ми повинні реставрувати, ми відповідаємо за ці будівлі. Вони в оренді, не наші, як вони можуть перейти?

Ведуча: Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) в програмі «Тема дня» від 16.01.2019 року розповів про ваші з ним стосунки.  Прокоментуйте.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) У нас з ним немає спілкування. Так як було у Василя Великого та Григорія Богослова. Два святителі однією душею Василь Великий каже: «Обирай товариша, аби був по душі». Всі люди брати, але справа в тому, що один тебе розуміє, а інший ні. То я нав’язуватися не буду. Я кожного дня у єпархії, приймаю дуже багато людей. Але ви розумієте – якщо захоплювати храми, а потім казати, що Амвросій не хоче спілкуватися, то це не конкретно.

Ведуча: Ви кажете, що захопили. Назвіть конкретні приклади.

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Жукля. Це було кілька років тому.

Ведуча: А вам пропонували перейти до православної церкви України?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) Я знаю. Що я в Українській православній церкві. Я виріс в цій церкві, мої батьки були віруючі.

Ведуча: Чи має бути в Україні єдина православна церква? Ваша думка?

Амвросій Митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський  УПЦ (МП) У нас є єдина православна українська церква. Це наша церква. ЇЇ визнають усі православні Патріархи. Треба зачекати, подивимося, як далі будуть розвиватися події. Христос організував свою Церкву не на насиллі. Кожна людина має свої гріхи. В тому числі гріх розколу. Якщо буде каяння. Тоді буде мирі любов між усіма. Треба, аби усі молилися та постилися, щоб зійшов Дух святий і всі побачили, що нам треба єднатися.