У Сосниці планують встановити пам’ятний знак Миколі Ковалевському: вже визначилися із місцем

20:17, 12 лют. 2019
 
У Сосниці планують встановити пам’ятний знак Миколі Ковалевському: вже визначилися із місцем

Пам’ятний знак Миколі Ковалевському планують встановити в Сосниці. Місце для нього вже визначили. Це парк Слави поруч з пам’ятником героям АТО і каплицею. Микола Ковалевський - український політик початку 20 століття, член Центральної Ради, міністр УНР, відстоював незалежність України. Про свого земляка сосничани  дізнались від письменника Миколи Адаменка та краєзнавця Андрія Ткача. Зараз вирішують як буде виглядати пам’ятний знак та які слова будуть викарбувані на ньому. Після цього – шукатимуть гроші на його виготовлення.  

На цьому місці в Сосницькому парку Слави вирішили встановити пам’ятний знак земляку Миколі Ковалевському.

Андрій Ткач - начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Сосницької селищної ради: «Поряд із капличкою, спорудженою на честь загиблих мешканців Сосниччини, які загинули, захищаючи нашу незалежність в АТО та ООС, ми хочемо спорудити пам’ятний знак, який буде присвячений нашому видатному Миколі Ковалевському.»

Андрій Ткач каже – зараз вирішують як буде виглядати знак.

«Це буде гранітна брила з пам’ятним знаком. І по боковим табличкам ми плануємо розмістити певну інформацію про його життєвий шлях. Це будуть короткі описи його життєвих моментів. Також ми б хотіли внести його ключові цитати, які описують його біль, його прагнення, його побажання до нашої держави.»

Микола Ковалевський народився на хуторі Іванівка поблизу Сосниці в козацькій родині. Був членом Центральної Ради, міністром продовольчих справ УНР. В 1920 році емігрував до Австрії, працював журналістом. Там і помер в 1957 році. Сосницькі краєзнавці прочитали спогади Ковалевського. Прийняли рішення – сосничани мають знати про свого земляка.

«Коли я почитав ці спогади, я вирішив – треба за це братися. Бо навіть якось незручно як громадянину, як письменнику не знати по суті детально про цю людину.  А сосничани мало про неї знають і на сьогодні. Зараз знають трошки більше, бо ми вже розкрутили цю тему

Письменник з Сосниці Микола Адаменко разом з однодумцями збирає документи, фотографії земляка Миколи Ковалевського.

Зібрані матеріали про Миколу Ковалевського експонуватимуть в краєзнавчому музеї, сказав Микола Адаменко.