Соціальний експеримент команди UA: ЧЕРНІГІВ потрапив у короткий список конкурсу «Честь професії»

Соціальний експеримент команди UA: ЧЕРНІГІВ потрапив у короткий список конкурсу «Честь професії»

7 тра. 2021

Соціальний експеримент «Сексуальне домагання у громадському транспорті», відтворений командою UA: ЧЕРНІГІВ, став одним з фіналістів українського загальнонаціонального конкурсу професійної журналістики «Честь професії» у номінації «Найкращий журналістський експеримент».

Читайте також: Резонансні справи в регіонах — на Суспільному стартують проєкти локальних розслідувань

Авторка проєкту – спецкореспондентка програми «Ранок на Суспільному» Аліна Клименко. Вона розповіла, як виникла ідея соціального експерименту та як його втілювали у життя.

«Влітку 2020 року в сторіс інстаграмних друзів мені на очі буквально в один тиждень потрапили розповіді двох різних молодих чернігівок про сексуальне домагання з боку чоловіків на вулиці та у громадському транспорті. Вони говорили про те, що ніхто з оточуючих не реагував на це та не спробував їх захистити. Тоді я згадала, як і сама десь у восьмому класі, під час поїздки у переповненому тролейбусі відчула, як чиясь рука обережно ззаду погладжує мою ногу. Це було страшно і огидно водночас. У 13 років я знайшла в собі мужність голосно вимовити: приберіть руку негайно! Тоді я почала цікавитися у колег, чи траплялися з ними подібні ситуації, і виявилося – так! Коли за мною на ранковій програмі закріпили рубрику про соціальні експерименти, тема першого була визначена», – ділиться журналістка.

Вона також розповідає, що зняти експеримент було непросто. Зйомки у невеликих замкнених просторах завжди складні. Крім цього, в експерименті необхідно було фіксувати події непомітно, але при цьому вловити реакції людей.

«Ми задіяли чотири камери, в хід пішли  фотоапарат, GoPro, телефон, звук записували на аудіорекордер. В якості головних героїв запросили молодих акторів – Ольгу та Івана. Ольга,  до речі, теж кілька років тому мала досвід сексуального домагання з боку чоловіка.  Реакції людей дуже зачепили її. Як тільки вимкнулись камери – вона розплакалася. Після цього експерименту я ще кілька тижнів при будь-якій можливості повторювала своїм дітям як мантру: «ваше тіло ніхто не може чіпати без вашого дозволу», «не бійтеся різко давати відсіч дорослим», «не соромтеся просити допомоги в інших людей», – говорить Аліна Клименко.

Читайте також: «Як громадам співпрацювати зі ЗМІ» - розповіли журналісти UA: ЧЕРНІГІВ на онлайн-тренінгу

«Сексуальне домагання у громадському транспорті» – лише один із соціальних експериментів, відтворених командою UA: ЧЕРНІГІВ.

«Я обожнюю соціальні експерименти. Ти бачиш справжнє нутро людей. Їх страхи, зашореність або  щирість та готовність допомагати будь що. Утім, знімати експерименти з певною соціальною проблематикою досить ресурсовитратно. Але ми піднімаємо в цих експериментах не лише соціально важливі теми. Наприклад, в останньому експерименті ми просто "фанились" – я пропонувала чернігівцям битися подушками. І коли ти натрапляєш на жінку в літах, а вона із таким запалом підхоплює гру та гамселить тебе подушкою – розумієш, наскільки ж українці відкриті та веселі», – додає авторка проєкту.

Загалом проєкти журналістів Суспільного представлені у п’яти різних номінаціях із 10 цьогорічних. Крім соціального експерименту «Сексуальне домагання у громадському транспорті», до короткого списку потрапили:

  • фільм-розслідування «Помилка 83» у номінації «Найкраща аналітика» команди творчого об’єднання розслідувань Суспільного мовника;
  • фільм «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди» Наталії Гуменюк, Максима Камєнєва та Анни Цигими у номінації «Найкраща публіцистика»;
  • один із випусків циклу «Відтінки України» — «Сукні буковинського дизайнера румунського походження носять у 34 країнах» від UA: БУКОВИНА у номінації «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа»;
  • фільм про каральну психіатрію «ІГРЕНЬ» від UA: ДНІПРО у номінації «Найкраща публіцистика в локальному медіа».

Нагадаємо, UA: ЧЕРНІГІВ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися UA: ЧЕРНІГІВ можна в ефірі та онлайн на сайті філії. 

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: