Журналістка Чернігівської філії Суспільного написала книгу про Павла Грабовського

Журналістка Чернігівської філії Суспільного написала книгу про Павла Грабовського

15 гру. 2018

11 грудня відбулася презентація книги редакторки творчої групи програм UA: Українського радіо “Чернігівська хвиля” Євдокії Тютюнник “Грабовський”. Вона присвячена життю видатного поета-революціонера Павла Грабовського. Також у книзі йдеться про його сина Бориса Грабовського - винахідника електронної системи телебачення.

Як говорить авторка книги, писати її вона не планувала, однак, ознайомившись із деякими документами та фактами біографії Грабовського, захопилася цією людиною.

“Погляд з іншого ракурсу завжди додає істинності. Такою є спроба подивитися на українського поета Павла Грабовського трохи по-іншому. Нам ніхто не розповідав про те, що шаблонна постать на сірому літературному постаменті - живий чоловік, який мислив, мріяв, любив. Він був емоційним, швидко спалахував, але не тлів і не згасав, а розгорявся сам і запалював інших. Ерудит,інтелігент,трудоголік. Він переймався несправедливим життям, і, будучи фізично слабким, боровся за вільну Україну як міг - словом. Його вірші лякали власть імущих, які воліли тримати невгамовного бунтаря подалі”, - говорить Євдокія Тютюнник.

Книга написана на основі документів, зібраних нащадками Грабовського. Євдокія Павлівна вивчила факти біографії поета, творчо опрацювала їх і виклала на сторінках у вигляді художнього тексту. Увага в ньому приділяється жінкам, які були в житті Павла Грабовського, його боротьбі за вільну Україну та періоду заслання. У ньому поет провів 20 років із прожитих 38, але й там він не полишає літературної діяльності та активно листується з письменниками Іваном Франком та Борисом Грінченком. Завдяки останньому 1898 року у Чернігові вийшла збірка поезій Грабовського “Кобза”. Оскільки збірка нерозривно пов’язана і з Україною, і з Черніговом, Євдокія Тютюнник також включила її до своєї книги.

Крім того, авторка приділяє увагу і синові Павла Грабовського Борису, котрий став видатним науковцем. Він винайшов гвинтівку зі швидкістю кулі чотири тисячі метрів за секунду, окуляри для незрячих, малолітражний гелікоптер, трикрилий планер, але найвизначнішим його винаходом став електронний телепередавач. У 1928 році Борису Грабовському вдалося передати й отримати на екрані зображення в русі.

“Коли я почала читати про Бориса Грабовського, я зрозуміла, що саме в такого батька може бути такий син. Він зробив переворот у галузі електроніки, отримав перше рухоме телезображення, і це потім визнали на міжнародному рівні. Якби йому не ставили палки в колеса, він би зробив набагато більше. Борис Грабовський не реалізував себе сповна, але ми все одно маємо пишатися ним. Мені здається, ми мало знаємо про батька й сина Грабовських”, - міркує Євдокія Тютюнник.

Її книга - це спроба повернути цих великих особистостей до України, як каже сама авторка. Попри невеликий тираж - 300 екземплярів - її робота викликала інтерес на державному рівні. До Євдокії Тютюнник звернулися з Центрального державного архіву зарубіжної україніки з пропозицією створити фонд Павла і Бориса Грабовських.

Можливо, з часом з книгою зможуть ознайомитися жителі всієї України, однак поки що у продаж вона не надходитиме. Примірники розійдуться по бібліотекам Чернігівської області, частина із них буде подарована людям, зацікавленим у творчості поета.

Це вже друга книга Євдокії Тютюнник. Раніше вона написала дитячу книгу “Кротикові соняхи”, яка вийшла накладом 3000 примірників, а наступного року планується вихід іще однієї збірки для дітей. “Грабовський” - її перша праця для дорослого читача і, можливо, не остання. Як говорить письменниця, вона б із задоволенням написала про Олександра Довженка, а також не відкидає ідею продовження історії сім’ї Грабовських.