Суспільне сплатило борг перед АТ «Євроньюз»

Суспільне сплатило борг перед АТ «Євроньюз»

13 лип. 2020

Суспільний мовник повністю погасив заборгованість держави в розмірі 10,5 млн євро перед АТ «Євроньюз». Відповідний акт про звірку взаємних розрахунків і відсутність заборгованості  ПАТ «НСТУ» перед АТ «Євроньюз» було підписано сторонами 10 липня.

Відповідно до гарантії, яку АТ «Євроньюз» направило ПАТ «НСТУ» та Міністерству юстиції України, компанія зобов’язується подати всі необхідні заяви для закриття виконавчого провадження і всіх судових справ у Швейцарії протягом трьох робочих днів з моменту отримання останнього платежу. Такі дії АТ «Євроньюз» дозволять повернути державі 15 млн євро фінансової гарантії, яка виділялася для проведення «Євробачення 2017».  

За інформацією АТ «Євроньюз», перші заяви вже подано, і ПАТ «НСТУ» стежить за виконанням зазначених зобов’язань для якнайшвидшого повернення державі заарештованих 15 млн євро.

Нагадаємо, що цей борг Суспільний мовник отримав у спадок від колишньої державної Національної телекомпанії України, яка припинила свою діяльність 2017 року. 2010 року тоді ще державна Національна телекомпанія України підписала ліцензійний договір з компанією АТ «Євроньюз» на шість років, проте з 2013 року держава перестала виконувати відповідні зобов’язання. 12 травня 2015 року АТ «Євроньюз» подала до Господарського суду міста Києва позов про стягнення з НТКУ 10 млн 591 тис. 224 євро ліцензійних платежів за період з лютого 2013 по лютий 2015 років. Протягом кількох років між ПАТ «НСТУ» та АТ «Євроньюз» тривали судові тяжби.

18 лютого 2020 року виконавча служба Міністерства юстиції України відкрила виконавче провадження в Україні щодо стягнення із Суспільного боргу на користь «Євроньюз», у зв’язку з чим рахунки Суспільного мовника були заблоковані понад 100 днів.

ПАТ «НСТУ» змушене було розпочало виплату заборгованості держави за рахунок власних коштів.

«Нам прикро, що ситуація з боргом держави перед АТ «Євроньюз» тривала 10 років і що Суспільному мовнику довелось погашати заборгованість зі свого власного бюджету, який так нещадно цього року скорочений секвестром. Сподіваємось, що коли в Україну повернуться заморожені у Швейцарії з 2017 року 15 млн євро, то сплачену суму боргу у розмірі 360 мільйонів Уряд поверне Суспільному мовнику і ми зможемо до кінця року втілити хоч малу частину з наших амбітних планів на 2020 рік», — зазначив голова правління ПАТ «НСТУ» Зураб Аласанія.