На Суспільному вийшла програма «Артефакти», створена у Чернігові

На Суспільному вийшла програма «Артефакти», створена у Чернігові

20 січ. 2020

Передача, присвячена історії Чернігівщини, почала виходити з 19 січня на всіх філіях Суспільного.  Вона стала одним з одинадцяти проєктів, які відібрали на пітчингу Суспільного й підготували з командою продюсерів минулої осені.

Виготовляли новий проєкт на Чернігівщині за сприяння філії Суспільного UA: ЧЕРНІГІВ.

Керівник проєкту Михайло Андрієць розповідає, що основне завдання проєкту - перевірка міфів та легенд на предмет їх відповідності справжнім історичним подіям. Знімальна група відвідала багато міст і сіл Чернігівщини: закрема у Великий та Малий Листвени, Максаки, Мену, Козелець, Новгород-Сіверський та Ніжин. А також Київ, Кам’янец-Подільський та  Варшаву.

«Ми спілкувалися з різними експертами та науковцями, котрі допомогли пролити світло на певні моменти історії. Зробили кілька реконструкцій використовуючи 3D моделювання, щоб глядач міг побачити як виглядали ті чи інші об’єкти, які до нашого часу не збереглися, як наприклад максаківський собор та надбрамна дзвіниця. Всього за три місяці наша невелика команда створила 12 випусків по 26 хвилин кожен - це майже три повнометражні фільми. Хочемо продовжити працювати і далі в цьому напрямку, оскільки ми розповіли лише про невелику частинку з усього розмаїття історичних цікавинок Чернігівщини. Спдіваємося, що у нас буде така можливість», - говорить Михайло Андрієць.

За словами продюсера UA: ЧЕРНІГІВ Артема Шелкового, це був перший досвід створення програми спільно зі стороннім виробником. І він став успішним: команда проекту врахувала всі побажання Суспільного.

«Цей досвід ми продовжимо і надалі. Хочемо, щоб якомога більше творчих людей брали участь у пітчингах, - розповідає Артем Шелковий, - Дуже радує, що ведучими програми стали фахові історики, які спробували себе в новій ролі. З цієї передачі мешканці Чернігівщини та інших областей зможуть побачити, яким унікальним є Чернігівський край: скільки у нас історії, скільки різних пам`яток та легенд».

 «Артефакти» можна побачити в ефірі всіх філій Суспільного щонеділі о 9:35. Також стежте за її випусками на сторінках UA: ЧЕРНІГІВ у Facebook та YouTube


Перший випуск присвячений полковнику Дуніну-Борковському.

Нагадаємо, пітчинги Суспільного — конкурси творчих ідей, на які кожен може подати п

роєкт і реалізувати його за підтримки Суспільного мовника. Наступний пітчинг відбудеться навесні 2020 року.