У студії UA: ЧЕРНІГІВ — концерт клезмерської музики в межах Kyiv Klezmer Fest

У студії UA: ЧЕРНІГІВ — концерт клезмерської музики в межах Kyiv Klezmer Fest

15 тра. 2019

13 травня на UA: ЧЕРНІГІВ відбувся концерт Самюеля Берто й Станко Марінковича. Цим виступом вони розпочали промотур фестивалю клезмерської музики Kyiv Klezmer Fest, який проходитиме з 17 по 19 травня на Контрактовій площі в Києві.

UA: Суспільне мовлення — інформаційний партнер події.

Клезмер — музика східноєвропейських євреїв. Свій початок вона бере в єврейському фольклорі й музиці сусідніх народів, особливо бессарабській.

"У нас заплановано чотири концерти в Чернігові, Луцьку, Львові та Києві. Це перший із них, —говорить організатор Kyiv Klezmer Fest Дмитро Коровін. — У Чернігові ми зробили концерт і пряму трансляцію в студії Суспільного, яке є нашим офіційним медіа-партнером. Узагалі варто було б провести промотур фестивалю в кожному місті, адже до 40-х років ХХ століття в Україні в деяких містах мешкало до 80% єврейського населення. Ми маємо зробити ці концерти, розказати, що таке клезмер і нагадати, що це частина української культури".

Концерт французького дуету на UA: ЧЕРНІГІВ відвідало понад 120 глядачів. Вхід для охочих послухати клезмерську музику був безкоштовним.

“Це не перший наш музичний захід. І щоразу ми намагаємося зробити все краще за попередній. Цей концерт — не виняток. Уже можна говорити про міжнародний рівень, оскільки до нас завітали відомі музиканти із Франції й Сербії. Будемо тримати планку, — каже менеджер Чернігівської філії Суспільного Вадим Соколюк. — Ми вдячні за співпрацю Дмитру Коровіну, спільно з яким вже організували кілька концертів”.

Це другий виступ французького кларнетиста Самюеля Берто й сербського акордеоніста Станко Марінковича в Чернігові. Два з половиною роки тому вони грали на місцевому джазовому фестивалі й кажуть, що добре запам’ятали чернігівську публіку. Їхній виступ тоді закінчився танцями з глядачами на сцені театру. Цього разу музикантів приймали так само тепло й після кожної композиції дарували гучні оплески.

Станко та Самюель грають разом протягом 10 років, відколи познайомилися на музичному фестивалі в Празі. Кожен їхній виступ — імпровізація, щира взаємодія з глядачами й суміш енергії балканської та єврейської культур.

Самюель Берто грає на кларнеті, музикою займається з п’яти років. У його репертуарі — класичні, джазові й сучасні твори. Автор двох симфоній, концерту для кларнета та скрипки, джазових композицій. Станко Марінкович —  акордеоніст і співак із сербським корінням. Свою кар’єру почав у кіно як актор й автор саундтреків. Пізніше створив гурт Tempo Slavija, випустив два альбоми, активно гастролював Європою та Америкою.

"Ми долучилися до першої пре-паті в межах Kyiv Klezmer Fest і надзвичайно щасливі, що прийшло так багато людей. Думаю, після минулорічної фан-зони Євробачення це наш новий рекорд, — говорить продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий. — Наша студія вмістила понад 120 людей, а охочих було ще більше. Тому ми не будемо на цьому зупинятися, а й далі влаштовуватимемо разом з нашими партнерами такі події, адже музика об’єднує. Давати змогу бачити різні культури світу — важливий аспект діяльності Суспільного мовника. Тому запрошуємо всіх стежити за нашими сторінками й підписуватися. Попереду багато нових подій. Дякуємо чернігівській публіці за подароване тепло нашим гостям із Франції”.

"Концерт створив такий настрій, що всі виходили після нього, ніби ковтнувши свіжого повітря. Послухавши музику Станко Марінковича й Самюеля Берто, не можна залишитися байдужим. Хоч у нас не дуже простора студія, наші гості встигли її полюбити. Суспільне — це не тільки телебачення, радіо, інтернет, а ще й майданчик, який збирає талановитих людей”, — додає Вадим Соколюк.

Після чернігівського концерту музиканти зіграють у Луцьку та Львові, а також в останній день фестивалю в Києві.

Kyiv Klezmer Fest відбувається вдруге поспіль. UA: КУЛЬТУРА та UA: РАДІО КУЛЬТУРА — офіційні медійні партнери заходу. Цього року на сцену фестивалю вийдуть музиканти з України, США, Франції, Австрії, Італії й Нігерії.

Переглянути концерт Самюеля Берто та Станко Марінковича на UA: ЧЕРНІГІВ можна на сторінках філії у Facebook і YouTube. Підписуйтеся на сторінки UA: ЧЕРНІГІВ у FacebookYouTubeInstagram та Telegram, щоб бути в курсі запланованих подій.

Фото Романа Закревського