«Працюємо над переможним звучанням», — ексклюзивне інтерв’ю Суспільному лідерки гурту ONUKA

«Працюємо над переможним звучанням», — ексклюзивне інтерв’ю Суспільному лідерки гурту ONUKA

25 жов. 2022

Чернігівський будинок, зведений у 1904 році, родина майстра народних інструментів Олександра Шльончика наповнювала музикою. Зараз зі своєю сім’єю у ньому живе онука майстра Ната Жижченко, лідерка гурту ONUKA. Про повернення до коренів, життя між Києвом та Черніговом та про культурний розвиток міста Ната Жижченко розповіла в ексклюзивному інтерв’ю Суспільне Чернігів. 24 жовтня його опублікували на ютуб-каналі філії. Загалом, інтерв’ю такого формату регіональні команди Суспільного готують для міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Прапор із підписом Залужного продали на аукціоні за 101 тисячу гривень

«Якби цей будинок було зруйновано, то частина мене би точно померла»,  говорить співачка про дім свого дідуся у Чернігові. Про сам Чернігів додає: «Він випромінював такий нескоримий дух, і мав більш переможний характер, ніж Київ. І ми деякий час були більше тут, бо тут душевно більш спокійно».

Говорили і про творчість гурту ONUKA після 24 лютого.

«Те, про що ми співали на сцені, це те, що ми переживали в житті. Я відчувала, що музиканти всі грають як востаннє. Мені здається, і публіка це відчувала, —  розповідає Ната Жижченко про виступи у США та ділиться новими творчими ідеями. Працюємо зараз над переможним звучанням. Мені здається, мистецтво інколи випереджає події, і хочеться випередити перемогу, або її наблизити, або спрогнозувати її таким чином». 

Ната Жижченко розповіла і про своє бачення культурних трансформацій, які зараз переживає українське суспільство.

«Боюся, щоб українізація, яка зараз відбувається, не набула характеру шароварництва. У сучасній музиці я це зараз спостерігаю. Сподіваюсь, що більш глибинне почне проявлятися, бо шароварницьке, поверхневе, воно нас довго не втримає», — розмірковує співачка.

«Якщо Путін хотів всіх “переграти”, то він переграв сам себе так, що об’єднав Україну як ніхто. Я ніколи не чула стільки української мови у Чернігові, в Одесі, від людей, які ніколи і не замислюватись над тим, щоб перейти на українську. Це вже закарбовано в нашій новій сучасній історії», — переконана Ната Жижченко.

 

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо «Чернігівська хвиля»

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: