Команди Суспільного у Кропивницькому та Дніпрі підготували історії ліцеїстів та людей Майдану

Команди Суспільного у Кропивницькому та Дніпрі підготували історії ліцеїстів та людей Майдану

19 лис. 2021

Цими вихідними до Дня Гідності та Свободи всі регіональні телеканали Суспільного, зокрема UA: ЧЕРНІГІВ, покажуть спецпроєкти «Покоління Z Гідністю» від Суспільне Кропивницький та «Люди Майдану» від Суспільне Дніпро. 

20 листопада стартує міжпрограмний спецпроєкт «Покоління Z Гідністю». Героями шести коротких відеороликів стали вихованці та вихованки комунального закладу «Ліцей "Сокіл" міської ради м. Кропивницький» військово-спортивного профілю. Над проєктом працювала творча група Суспільного Кропивницький: редакторка радіо Леся Журавська, режисерка Зоя Богдашова та оператор Руслан Фошка.

Читайте також: «День Гідності» — команда Суспільного готує міжрегіональний спецефір

«Вихованці старших класів (15-16 років, тобто так зване “покоління Z”) профільного ліцею "Сокіл" говорять про те, як розуміють поняття свобода, гідність, та навіщо пам’ятати про революції і її героїв, — розповідає в. о. продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак. — Саме це покоління уже через кілька років продовжуватиме навчання та кадрову підготовку до ЗСУ, МВС, СБУ, інших правоохоронних органів України. Тому їхнє розуміння змісту подій українських революцій, базових понять, таких як демократія,  незалежність, — є важливими у контексті подальшого становлення держави, її розвитку як європейської й демократичної. Адже саме від цього покоління це і залежатиме дуже скоро. Ну а старша аудиторія, після перегляду роликів, зможе видихнути з полегшенням, адже такі молоді люди своїми судженнями руйнують стереотипи про те, що "молоде покоління безнадійно втрачене, воно нічим не цікавиться і непатріотичне", і "уся молодь мріє виїхати з України якнайшвидше"».

Юнаки і юнки розмірковують, чому для України важливий європейський вибір та як у повсякденному житті відчувають гідність і свободу.

«Що думає юнь про події Революції Гідності? Це запитання, яке ми ставили, готуючись до запису роликів. Ми вирішили звернутися до покоління “Z”, яке виросло і формується в новій реальності, яке за кілька років буде саме обирати майбутнє на виборах. Пішли до вихованців військового ліцею “Сокіл”. Їхні думки ще по-дитячому оформлені, але вже спрямовані на бачення майбутнього України. Вони бачать нашу державу незалежною, говорять про важливість вибору європейського курсу, про честь і гідність кожної людини. Саме за ці цінності поклали життя герої Революції Гідності», — каже редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська.

Відеоролики проєктів «Покоління Z Гідністю» адаптують і для трансляції на хвилях Українського радіо Кропивницький. Також їх можна дивитись на офіційних сторінках філії у соціальних мережах.

Крім того, на регіональних телеканалах Суспільного 21 листопада вийде спеціальний проєкт «Люди Майдану». Це історії тих, хто першим підтримав Революцію Гідності у своєму місті, брав активну участь у мирних акціях протесту та займали відверту проукраїнську й проєвропейську позиції. Вони розкажуть про свою внутрішню мотивацію, історії Майдану, які стали певним рубіконом. Для зйомок головна режисерка Наталія Астратова та оператор Юрій Тинний спеціально створили тематичну студію, в якій частково відтворено атмосферу тих подій.

У телевізійному ефірі програма «Люди Майдану» вийде 21 листопада. Також історії можна буде подивитись на ютуб-каналі. Суспільне Дніпра запросило долучитися й інші регіональні команди Суспільного, які розкажуть історії людей Майдану свого міста.

Місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.