«Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного в регіонах до 9 листопада

«Українською — вільно» — спецпроєкт команди Суспільного в регіонах до 9 листопада

22 жов. 2021

У теле- і радіоефірі регіональних філій Суспільного дивіться й слухайте спецпроєкт «Українською — вільно». Це відео- та аудіорозповіді про людей, які вивчили українську мову. Всі вони зробили це свідомо, бо українська не була для них рідною, а цьогоріч кожен з героїв проєкту ще й долучиться до всеукраїнської акції із написання Радіодиктанту.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

Спецпроєкт «Українською — вільно» виходитиме до Дня української писемності та мови, який відзначатимемо 9 листопада. Над ним працюють журналісти регіональних редакцій Українського радіо й телеканалів Суспільного. Аудіорозповіді слухайте на Суспільному радіо вашого регіону.

«Це мотиваційний проєкт, в якому люди, які не є носіями української мови, своїм прикладом надихнуть слухачів та глядачів. Вони розповідають, як вивчили українську, які  труднощі в них виникали і як їм вдалося з ними впоратись. Якщо українську вивчила людина, яка не є носієм мови, то той, для кого ця мова рідна, може її легко й швидко вдосконалити й використовувати не лише на роботі чи в держустановах, а й у побуті, — розповіла виконавча продюсерка Українського радіо Юлія Шелудько. — Історії “Українською — вільно” завершуються тим, що герої проєкту закликають писати Радіодиктант 9 листопада разом з Українським радіо. Це акція, яка єднає і закликає вдосконалювати свою українську, незалежно від того, на якому рівні ми нею спілкуємось».

На телеканалах Суспільного спецпроєкт «Українською — вільно» глядачі побачать між основними програмами з 25 жовтня.

«Наші регіональні команди зібрали історії по всій країні, — розповідає креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна.  — У проєкті візьмуть участь військові, вчителі, священник з Білорусі, журналістка з Грузії, громадський діяч з Вірменії, студенти з різних країн, які вільно спілкуються українською. Глядачі побачать історію викладачки, яка вже 10 років навчає іноземців за кордоном. Студенти живуть у Лондоні й прагнуть вивчити українську».

Читайте також: Регіональні телеканали Суспільного покажуть «Курс з інформаційної гігієни» з Оксаною Мороз

Графічне оформлення для спецпроєкту «Українською — вільно» створила команда Суспільне Поділля.

«Як на мене, цей проєкт не лише звернення-мотивація до тих, хто не послуговується лише українською в побуті, чи в громадських місцях. Це такою ж мірою звернення до всіх тих, хто вільно володіє українською, але нормально сприймає використання недержавної мови у сфері обслуговування. Мовляв, порозумілися та й доста. Ні. Ризики таких пропозицій потрібно звести до мінімуму. Це теж мотивація і практика всім нашим співгромадянам, хто хоче вільно й грамотно розмовляти українською», — розповіла продюсерка Суспільне Поділля Любов Тімкова.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Чернігівщині це — телеканал UA: ЧЕРНІГІВУкраїнське радіо Чернігівська хвиля та діджитал-платформи: