Підсумки “Виборчого округу” на UA: ЧЕРНІГІВ

Підсумки “Виборчого округу” на UA: ЧЕРНІГІВ

21 січ. 2019

Філії Суспільного продовжують працювати над проектом  “Виборчий округ”. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть в 2019 році в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

Протягом 3 місяців зйомок цього суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшли в ефір.

— Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів, — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.

В ефірі UA: ЧЕРНІГІВ вийшло 7 програм. Із запрошених депутатів троє так і не прийшли. Взяли участь в програмі Олександр Кодола, Анатолій Євлахов, Олег Дмитренко та Сергій Березенко. Валерій Дубіль та Валерій Давиденко надіслали на адресу філії офіційні листи, в яких свою відмову взяти участь в програмі “Виборчий округ” пояснили зайнятістю. Від Максима Микитася офіційного листа команда не отримала. Проте помічники народного депутата наголошували, що він не відмовляється від участі в програмі.

Загалом, як відзначила ведуча “Виборчого округу” на UA: ЧЕРНІГІВ Ірина Мельник, спілкуванням регіональними помічниками та представниками прес-служб депутатів на каналі залишились задоволені, оскільки ті швидко реагували на звернення та прохання. А от народні депутати були задоволені не всі — деякі з них не очікували на свою адресу гострих запитань. Проте образ, скарг і звинувачень на адресу ведучої та журналістів проекту не надходило.

— Завдяки проекту “Виборчий округ” нам вдалося збільшити комунікаційний зв’язок виборців з народними депутатами. Люди мали змогу поставити запитання народним обранцям і отримати від них відповідь напряму. Виборці дізнались більше про те, що входить до обов’язків народного депутата, і про те, як вони можуть звернутись до його приймальні. Також, проект допоміг налагодити співпрацю депутатів із журналістами телеканалу. Народні обранці, які погодились брати участь у програмі, поставились до цього відповідально, намагались не ухилятись від гострих запитань, пояснювали, чому вони голосували або не голосували за законопроекти, — сказала Ірина Мельник.

Щодо складнощів, пов’язаних з роботою над проектом, команда відзначає бюрократичні моменти в отриманні офіційних листів-відмов від народних депутатів, узгодження графіків та відсутність фахових експертів з певних питань.

— Насправді така програма необхідна, в першу чергу, для того, аби люди розуміли, за кого вони віддають свої голоси, наскільки активний обраний народний депутат і які питання він має і може вирішувати, — пояснює Артем Шелковий, продюсер UA: ЧЕРНІГІВ. — Чимало людей, яких ми зустрічали на вулицях і просили поставити запитання народному депутату, питали про проблеми, вирішення яких у компетенції місцевої влади — заміна лампочок, ямковий ремонт. Тому ми вважаємо, що ця програма приносить користь людям, оскільки ми даємо можливість детальніше розібратися в тому, де зона відповідальності саме народного депутата. Найперше, що він має робити, — це писати і приймати законопроекти. Хотілося б, щоб ці законопроекти не мали декларативний характер, а були конкретними й корисними.

Команда UA: ЧЕРНІГІВ вже готується до наступного кола зйомок “Виборчого округу” і планує залучати нових депутатів. А в тих, які вже завітали на ефір, цікавитимуться, як вони відреагували на звернення громадян у попередніх програмах.

Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.