Живопис, вироби декоративно-ужиткового мистецтва та новорічний декор: у Чернігові представили виставку робіт людей з інвалідністю

18:21, 28 лис. 2019
 
Живопис, вироби декоративно-ужиткового мистецтва та новорічний декор: у Чернігові представили виставку робіт людей з інвалідністю

Живопис, вироби декоративно-ужиткового мистецтва та новорічний декор сьогодні представили в художньому музеї імені Галагана у Чернігові. Всі роботи, їх близько ста, виконали люди з інвалідністю. Ініціатор виставки Юрій Соколов каже, виставку присвячують Міжнародному дню людей з інвалідністю. Далі – Ольга Онищенко.

Ці троянди, намалювала маслом Наталія Яременко для своєї мами.

«Саме для душі? Ну це ця робота, верхня, яку я подарувала мамі. Вона маслом зроблена».

«Коли хвилина була вільна, я завжди вишивала, мені подобається вишивати, вона завжди так присяде до мене, нахилиться, отак на руку прямо, покладе голову і дивиться – дивиться весь час, ну я її не проганяла, вона все дивилась. А потім каже «мама, ти мені даси, я теж спробую?». Ну так в поспіху, такий невеликий шматочок, я їй перерізала, на серветці, ну на. І вона почала вишивати, я не дивилася чесно сказати, я все зайнята була, робота-робота. Я подивилась і говорю: «ти знаєш, Наташа, ти мене перегнала», - розбовідає мама Наталії Ольга.

Саме так в 10 років Наталія почала займатися творчістю. Зараз їй 42, у неї інвалідність 2-ї групи з дитинства. Ці роботи Наталя вишила хрестиком. Вдома ж, каже її мама, як вишитих, так і намальованих картин близько 5-ти десятків.

«Які неоформлені, то ми їх не рахували, крім картин ми вишиваємо рушники, серветки, можемо шторки якісь вишити».

Тут живопис, картини з тканини, вироби декоративно-ужиткового мистецтва та новорічний декор, все це створили люди з інвалідністю. В залі музею розмістили близько ста робіт зроблених людьми з інвалідністю різного віку та з усієї області, каже ініціатор виставки Юрій Соколов.

«Ця виставка була організована за ініціативи громадських організацій, активістів, творчих людей. Котрі займаються творчістю. На виставці представлені роботи, як вже відомих майстрів Чернігова і Чернігівщини, це і Наталія Яременко і Ольга Тимник, а також роботи підопічних територіальних центрів соціального обслуговування Деснянської районної ради і Новозаводської районної ради. А також роботи підопічних Артстудії Чернігівського обласного психоневрологічної лікарні.

Творчість вона надихає, вона щось надає замість того, що в людини немає».

Юрій Соколов каже, виставку присвятили до Міжнародного дня людей з інвалідністю. Триватиме вона до 21 січня наступного року.