Вдалися до надзвичайних заходів: у Прилуках комунальники відключають каналізацію за борги

16:34, 21 лис. 2019
 
Вдалися до надзвичайних заходів: у Прилуках комунальники відключають каналізацію за борги

У Прилуках від каналізації почали відключати квартири боржників за комунальні послуги. Як сказала начальниця абонентського відділу комунального підприємства «Прилукитепловодопостачання» Наталія Когут, на такий крок пішли, щоб змусити боржників розрахуватися. Загальний борг прилучан за тепло, гарячу та холодну воду – більше 20 мільйонів гривень. У черзі на відключення – 548 квартир з найбільшими сумами боргу, сказала Наталія Когут.

Леонід Філоненко - мешканець однієї з квартир на вулиці Саксаганського у Прилуках. Живе разом з дружиною, за спожиті полуги заборгували більше 40 тисяч гривень. В руках тримає повідомлення про відключення від послуги водовідведення.

Леонід Філоненко , житель міста Прилуки: «О, весело, а як заплатить? Дочка в лікарні в Києві лежить, а ми шо, я з своєю ногою ходжу ледь-ледь, нікого не хвилює.»  

Як каже начальниця абонентського відділу комунального підприємства «Прилукитепловодопостачання» Наталія Когут, загальний борг мешканців цього будинку – більше 300 тисяч гривень. Тут від каналізації відключають 2 квартири на 4 поверсі.  

Наталія Когут, начальник абонентського відділу КП "Прилукитепловодопостачання": «Один боржник - 89 тисяч, другий боржник - більше 40 тисяч гривень. Повідомляли, попереджали, подавали до суду -проігноровано на сьогоднішній день боржниками. Люди офіційно не оформлені, у зв’язку з тим, що майна у них не виявлено, згідно з постановою виконавчих служб, ми прийшли до надзвичайних заходів відключення від водовідведення.»

Як каже Наталія Когут, найбільші боржники за воду та тепло не платять роками і винні за комунальні послуги десятки тисяч гривень. Їх і відключатимуть першочергово.

Наталія Когут, начальник абонентського відділу КП "Прилукитепловодопостачання": «На сьогоднішній день у нас на відключення 548 абонентів - це найбільші абоненти боржники. Будемо далі йти, будемо і по 3, і по 4 тисячі брати заборгованість. Проведено відключення за адресою Земська, 49, Земська, 3. Кожен день ми проводимо відключення. Ми плануємо на сьогоднішній день 48 особових рахунків, квартир. До початку 2020 року ми плануємо перекрити всі багатоповерхівки.»   

Віктор Антипенко - майстер бригади, яка перекриває боржникам каналізацію.

Віктор Антипенко, майстер бригади з відключення боржників: «Телевізор-монітор, по якому ми дивимося, показує повністю, відеокамерою, вона знімає, де врізка йде від даного абонента-неплательщика. І з цієї відеокамери йде на апаратуру на монітор - і ми вже бачимо, де конкретно йде врізка на даного абонента. сюди надягається заглушка, якою перекривається врізка до абонента. В заглушку ще вставляється чєка з тросиком, і коли доходимо до врізки, бригада моя, хлопці, хто в даний час перекриває, чєку вириває, заглушка перекриває уже неплательщика.»  

Як каже Наталія Когут, після попередження про відключення, частина людей погасили борги.

Наталія Когут, начальник абонентського відділу КП "Прилукитепловодопостачання": «Вони всі звернулися, в кого не було повної суми оплатити, уклали договори про реструктуризацію заборгованості. Абонент, який уклав договір про реструктуризацію заборгованості, має право оформити допомогу від держави у вигляді пільги або субсидії.» 

Тим, кому каналізацію вже відключили, за повторне підключення доведеться заплатити.

Наталія Когут, начальник абонентського відділу КП "Прилукитепловодопостачання": «Якщо вони сплатять борг або укладуть угоду про реструктуризацію і сплатять частину, то тоді їм доведеться заплатити 800грн. за підключення. Це робота бригад, яка виїжджає на обєкт.»