Прибиральні машини утричі дорожче за ринкову вартість придбало чернігівське комунальне підприємство: справу розслідує поліція

19:54, 20 лис. 2019
 
Прибиральні машини утричі дорожче за ринкову вартість придбало чернігівське комунальне підприємство: справу розслідує поліція

Прибиральні машини утричі дорожче за ринкову вартість придбало чернігівське комунальне підприємство АТП-2528. Таку справу нині розслідує Головне управління Нацполіції в області. За словами речниці Юлії Ковтун, про це поліція дізналася з соцмереж, наразі проводяться експертизи. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками статті «Привласнення, розтрата майна та заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». 2 прибиральні машини купили у 2017 році. Кожна коштувала майже 3 мільйони гривень. За версією слідства, максимальна вартість однієї такої машини - 750 тисяч гривень. Детальніше – в сюжеті Анастасії Лози.

Це – комунальні прибиральні машини «Hako-Citymaster 2000». Використовувати їх можна увесь рік: влітку – для прибирання та миття вузьких доріг, взимку – для очистки від снігу та посипання піском.

Руслан Волок начальник КП «АТП-2528»: «Там де вузькі доріжки, вони там прибирали. Це як маленькі пилососики.»

Ці дві автівки зараз стоять на складі комунального підприємства «АТП-2528». Купили їх у листопаді 2017року за майже 6 мільйонів гривень. Одна машина коштувала 2 мільйони 980 тисяч гривень. Через два роки – у серпні цього року, закупівлею зацікавилась поліція. За версією слідства, оприлюдненому в ухвалі Новозаводського районного суду міста Чернігова, таке дорожнє обладнання коштує як мінімум у 3 рази дешевше.

ЦИТАТА: «Відповідно до висновку аналітичного дослідження, ринкова вартість аналогічних траснпортних засобів складає від 300 000  до 750 000грн.»

23 жовтня суд задовольнив клопотання слідчого про тимчасовий доступ до оригіналів документів в офісі постачальника – столичної компанії «Навчально-виробничий центр Спец-монтаж». Фірма, заснована в березні 2017-го, виграла тендер в листопаді того ж року, бо запропонувала ціну, нижчу від очікуваної на 40тисяч гривень. За телефоном, вказаним в Держреєстрі фізичних та юридичних осіб, слухавку ніхто не зняв. Нинішній директор «АТП-2528» Руслан Волок каже, машини купував його попередник.

Руслан Волок, начальник КП «АТП-2528»: «По проведенню тендерної процедури питань немає. Директор зобов’язаний був укласти договір, оскільки є переможець. Договір був укладений. Ці машини прийшли на підприємство. Їх прийняли і зареєстрували. – Підписи ж керівник ставив? – Так. Ставив. – Чиї там підписи? – Сахневич.»

Леонід Сахневич, який керував комунальним підприємством у 2017 році, відмовився від будь-яких коментарів.

Леонід Сахневич, начальник КП «АТП-2528» у 2017 році: «Я кореспондентам нічого не даю, ніяких інтерв’ю, нічого не даю. До побачення.»

Компанія «Ювента» - офіційний дистриб’ютор техніки «Хако» в Україні. До них ми звернулися з питанням, яка актуальна ціна такої моделі прибиральної машини, та чи могла вона коштувати майже 3 мільйони гривень 2 роки тому.

Андрій Гінець, менеджер з продажу ТОВ «Ювента»: «Скажімо так, ринкова вартість – 1200000 – 1500000, мабуть, - це нормально. За дві машини, відповідно, 3 мільйони. «Енергомаш», який привозить їх і продає – це 1млн200тисяч на сьогоднішній день. А що воно було два роки тому, невідомо, тому що тоді курс євро був інший, їх завозити могли по інших цінах і так далі.»

А Руслан Волок, коментуючи підозри слідства про зависоку вартість машин, каже: сумнівається, що вони могли коштувати максимум 750 тисяч гривень.

Руслан Волок, начальник КП «АТП-2528»: «Теоретично. Не впевнений, м’яко кажучи.»