У апеляційному суді Чернігова розглядають справу тракториста, який торік на смерть збив 16-річну дівчину

17:54, 12 лис. 2019
 
У апеляційному суді Чернігова розглядають справу тракториста, який торік на смерть збив 16-річну дівчину

Ще раз дослідити докази у справі та заслухати свідчення експерта – у апеляційному суді Чернігова задовольнили клопотання адвоката засудженого Юрія Єгоричева. Чоловіка звинувачують у вчиненні  ДТП в Ріпкинському районі, у якій торік загинула 16-річна Вікторія Шиш. Нагадаємо, 22 серпня 2018 року дівчина увечері їхала на велосипеді із села Ямища до друзів, у село Сибереж. За версією слідства, її збив комбайн за кермом якого був Юрій Єгоричев. Суд першої інстанції присудив чоловікові 4 роки позбавлення волі. Наразі ж в апеляційному суді одразу чотири апеляції: від потерпілих, від обвинуваченого, від прокурора та від цивільного відповідача. Що вимагають – у матеріалі Діни Вонг.

«Їздимо кожного дня сюди. І вранці, і надвечір. І вночі встаю, не сюди – так на кладовище. Бо ми удвох залишились, ми нікому не треба. Ми жили нею, ми дихали тільки нею».

Людмила та Віктор Шиші щодня приїздять на місце смерті їх доньки. Про те, що сталося, розповідають зі сльозами в очах. Торік 22 серпня шістнадцятирічна Вікторія цією дорогою їхала на зустріч із друзями у сусіднє село Сибереж. Це було близько 22-ї години. Назустріч дівчині їхав комбайн. За словами батьків, Вікторія відійшла на узбіччя.

Чоловіка, який був за кермом, Ріпкинський районний суд засудив до чотирьох років позбавлення волі. Батьки Вікторії із цим вироком не згодні. Напередодні відбулося перше засідання уже в апеляційному суді. Перед тим, як іти на слухання Людмила, Віктор та близько сорока їх односельців прийшли під стіни обласної прокуратури. Стояли мовчки. Під дощем. Тримаючи у руках світлини загиблої Вікторії.

«Справедливого розслідування! Вони нічого не зробили. Прокуратура все завалила.

Дали чотири роки убивці. Але хіба це покарання? Він не одне життя забрав, а три. Ми не живемо із чоловіком. Ну як так можна?», - каже мати загиблої дівчини Людмила Шиш.

«Вона була хорошою дівчинкою. Життєрадісною. Щойно вступила. Результати у той вечір отримала, що до медичного коледжу вступила. Збиралася навчатися, але так сталося, що не здійснилися її мрії», - згпадує Вікторію її двоюрідна сестра.

Із фотографіями Вікторії, та з плакатами з написами «Скільки дітей ще вмиратиме?», «Ганьба», «Вимагаємо чесного суду» люди прийшли вже до апеляційного суду Чернігова. Батьки наполягають на максимально можливій мірі покарання – 8 років позбавлення волі.

«Травлять собак – так по 8 дають. А тут єдину дитину убили ви розумієте?», - каже батько Вікторії.

На засіданні розглядають одразу чотири апеляції. Від батьків Вікторії. А також від обвинуваченого – Юрія Єгоричева. Суд попередньої інстанції засудив його за статтею порушення правил дорожнього руху, які призвели до смерті людини. Чоловік свою вину заперечує і каже: дівчину не збивав і навіть не бачив її на дорозі. Адвокат Юрія Єгоричева наполягає на тому, аби наново дослідити докази у справі. За його словами, це допоможе довести невинуватість його клієнта. Зокрема ідеться і про дані gps-навігатора, згідно якого чоловік майже не з’їжджав із маршруту.

Анатолій Селюх, адвокат обвинуваченого: «Відхилення від прямолінійної руху комбайна знаходиться за 800 метрів від місця дтп. Там вказано у протоколі довгота та широта, де відбувся наїзд. А через 800 метрів не вліво, а вправо відбувся з’їзд, ви побачите самі».

Це відхилення від траєкторії руху сам обвинувачений пояснив так.

«Так, згоден, відволікся від керування. Просто на ходу захотів випити води. Відкрив пляшку з водою, випив води – на підлокітник поставив, почав закривати і просто незакриту упустив на половину кабіни. А там блок із запобіжниками. Інстинктивно просто рванувся за пляшкою тою і з’їхав на праве узбіччя. Після чого зупинився, тому що дзеркало склав. Дзеркало розклав і поїхав далі прямо».

Розглядають апеляцію і за цивільним позовом. Суд попередньої інстанції постановив стягнути із підприємства «ТОВ ім. Шевченка», де працював обвинувачений, по триста тисяч гривень моральної шкоди батьками, та більше 50 тисяч матеріальної шкоди. Директор товариства Євген Скроботов розповів: 25 тисяч допомоги передали родині після інциденту, а їх позов щодо моральної та матеріальної шкоди став для фірми сюрпризом. За словами Євгена Скроботова, компанія готова допомагати, тільки з власної волі, а не за рішенням суду. Тому цивільний позов у цій справі «ТОВ ім. Шевченка» оскаржує.

«От ви пишете: цивільними позивачами усупереч вимог закону не викладено доказів на підтвердження характеру та обсягу страждань, що вони зазнали. Скажіть, який обсяг страждань міг бути? Коли єдина дитина загинула?»

Представники компанії погоджуються із адвокатом обвинуваченого та наполягають на повторному дослідженні доказів. За словами Євгена Скроботова – те, що саме їх комбайн фігурував у ДТП – під питанням.

Євген Скроботов, директор «ТОВ ім. Шевченка»: «Ми встановили із матеріалів справи, що слідством не було доведено участь нашого комбайна у цій ДТП. Навпаки у нас виникли великі сумніви. Ми намагалися своїми силами встановити, хто це міг зробити. Їздили, усіх опитували».

«Адвокат Єгоричева – ми про це не знали  - просить провести хімічну експертизу: залишки фарби на велосипеді порівняти із комбайном. Найпростіше. Був контакт чи ні.

Фарба на комбайні – вона ідентична, запатентована, унікальна. Немає такої іншої, на якійсь іншій техніці – значить дійсно все. Усе решта, що каже Селех чи ми – не важливо. Тоді цей комбайн причетний». 

За словами прокурора Віталія Бережняка, торік у судовому порядку «ТОВ ім. Шевченка» отримало назад комбайн, який до цього вилучили як доказ у справі.

«Чому під час досудового розслідування і не призначалася хімічна експертиза – тому що вказана хімічна експертиза не могла чітко вказати, що дійсно пошкодження, які містяться та елементи фарби, які містяться на щитку велосипеда – що вони дійсно відповідають тим елементам фарби, які на сьогодні уже після експлуатування знаходяться на комбайні.

По суті виходить, що речовий доказ у нас знищується. Яким чином. Комбайн зазнає певних механічних пошкоджень. Комбайн можна перефарбувати, змінити, іншим чином відремонтувати, пошкодити під час експлуатації».

Віталій Бережняк подав апеляцію, щодо збільшення міри покарання Юрію Єгоричеву до 6 років позбавлення волі. За його словами потрібно також врахувати і факт того, що підозрюваний імовірно залишив дівчину у небезпеці. За 135 статтею кримінального кодексу суд попередньої інстанції обвинуваченого виправдав. Наступне засідання у цій справі призначили на 17 грудня. Тоді ще раз дослідять докази та заслухають експерта.

До того Віктор та Людмила сподіваються встановити пам’ятник на місті ДТП, де загинула їх донька. Аби пам’ять про неї лишилася.

«Що нам, куди нам, навіщо нам ті гроші – просто пам’ять хай буде та і що».