«Ні розпродажу України!»: аграрії перекрили дорогу біля Кіптів з вимогою відкликати законопроекти №2178 та №2178-10 про ринок землі

17:04, 11 лис. 2019
 
«Ні розпродажу України!»: аграрії перекрили дорогу біля Кіптів з вимогою відкликати законопроекти №2178 та №2178-10 про ринок землі

Фермери та пайовики на годину перекрили сьогодні трасу М-01 біля Кіптів Козелецького району. Акція “Ні розпродажу України!” почалась о 9.30,  ініціювала її «Всеукраїнська аграрна рада».   Учасники  вимагали відкликати два законопроекти - №2178 та №2178-10, які регламентують введення ринку землі. Далі – Ольга Онищенко.

Траса Київ-Чернігів. Біля Кіптів Козелецького району фермери та пайовики перекрили міжнародну трасу. Учасник акції, Сергій Маріхно приїхав на акцію протесту з Прилук. Каже, боїться, що його землю заберуть, якщо закон про ринок землі №2178-10 ухвалять.

«Ми приїхали сюди автобусом на акцію на цю, проти продажу землі. Якщо слуги народу такі грамотні, всі такі хороші ну чому вони не зроблять одразу, нехай зроблять референдум, попитають людей, потім зроблять банк земельний і потім нехай державі продають землю ті, хто захочуть. В мене є свої паї, мені в спадок залишилось два паї від мами і від батька, я не хочу, щоб у мене їх забрали».

«У мене паї. Попродають, а я залишусь сама посеред поля, що я буду робити, господарство і трактор і комбайн, і все я сама собі заробляю на шматок хліба», - каже учасниця акції Ольга Петрик.

Член «Всеукраїнської аграрної ради» Валерій Колоша каже, якщо закон ухвалять на сільгосппідприємстві «Пісківське» доведеться скоротити людей та вирізати скот.

«Три тисячі гектарів землі ми орендуємо. Маємо три тисячі поголів’я корів, для нас це взагалі катастрофа, нам треба корів вирізати. Нам треба буде скоротити 230 чоловік з роботи, вирізати свій скот, купити своїх 100 гектарів землі.

Ми відстоюємо свою українську землю, щоб вона залишилася для України, а не пішла вона іноземцям з молотка. На сьогоднішній день законопроекти, які подають і за які хочуть завтра голосувати, дають можливість скуповувати до 200 тисяч гектар землі в одні руки. Ми не купимо цієї землі, селяни не куплять. Цю землю тільки можуть купити олігархи».

Із автівок утворилась черга, рейсові автобуси пропускали. Учасники акції роздали водіями листівки, де пояснили, чому сьогодні вийшли на дорогу.

Назар Пирлик, водій: «З Києва їдемо у Чернігів по роботі. В мене батьки працюють на землі і з цього вони живуть. Це для людей, я тільки за людей, не за уряд».

Володимир Борисов, водій: «Чесно кажучи, якщо іншого способу достукатись до влади немає, це цілком нормальний спосіб, цілком мирний. Щоб наша влада уже нарешті задумалась над тими законопроектами, які вони приймають. Наскільки я розумію, це в них ідея-фікс - продати землю України».

Сергій Дрозд, далекобійник: «Якщо хочуть чогось добиватися, треба їхати у Київ. Ну до чому тут народ? Постійно, якісь проблеми - всі на дорогу виходять. Я півгодини стою, зараз проїду, перепрацювання буде, не їм випишуть штраф, мені випишуть штраф».

На годиннику 10:30, рух автодорогою відкритий, як сказав організатор акції Валерій Колоша, завтра учасники акції протесту поїдуть у Київ під Верховну Раду відстоювати свою землю.

Акції  «Ні розпродажу України!» сьогодні пройшла в 13 областях на 17-х точках.  Про це сказав заступник голови «Всеукраїнської аграрної ради» Денис Марчук.
Через кілька годин після старту акції, президент України Володимир Зеленський опублікував відео- звернення, де запевнив, що іноземці та іноземні компанії зможуть купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.

«Право продавати та купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дано згоду народу України на всеукраїнському референдумі».

Голова комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський сказав кореспондентці Суспільного, що ухвалити комітет порадив проект закону №2178-10 від «Слуги народу». За ним, купувати землю можуть громадяни України, компанії - засновані за вітчизняними законами, територіальні громади й сама держава. Іноземці та особи без громадянства - мають право успадкувати ділянку, але зобов’язані збути її - впродовж року. Компанії, які контролюють іноземці, підприємства, створені не за українськими законами та інші держави, - до 2024-го року купувати землю не можуть. Загалом, один власник може мати 35% господАрських угідь громади, 8 - у межах області або півпроцента - на рівні країни. Переважне право на купівлю землі - має орендар. Ті, хто оформив постійне користування або успадкував довічне володіння ділянкою, - можуть викупити її в розстрочку до 5-ти років.

Ще до звернення президента, погоджувальна рада парламенту внесла до порядку денного 11 проектів законів щодо ринку землі. Один - урядовий, решта - 10 - альтернативних. Щоб зробити продаж можливим, необхідно ухвалити ще кілька законопроектів, - сказав прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він перелічив ці документи й попросив депутатів підтримати їх у найближчі 3 тижні.