У Чернігові відзначають 55-ту річницю від пуску першого тролейбуса

17:45, 8 лис. 2019
 
У Чернігові відзначають 55-ту річницю від пуску першого тролейбуса

55-ту річницю від пуску першого тролейбуса відзначають сьогодні у Чернігові. У 1964-му році з  Красної площі поїхала перша «двійка». Зараз у тролейбусному управлінні міста 103 тролейбуси.  Деякі з них – з минулого століття, частина – нові.

Володимир Круголь працює водієм тролейбуса 2 роки. Зараз кермує «Барвінком». Каже, вважає цю професію престижною.

«Мрія з дитинства – працювати водієм тролейбуса».

На початку роботи, каже Володимир, йому доводилося працювати на старих тролейбусах.

«Я вважаю як водій, байдуже, це молодий водій чи старий, що небезпечно вже на них працювати. І краще не виходити на лінію на таких машинах. Нових тролейбусів дуже мало. Я вважаю, що 27, придбаних за декілька останніх років – це дуже мало».

Колега Володимира Олександр Нехай працює водієм тролейбуса 24 роки. Зараз їздить на білоруському тролейбусі за 3-м, 4-м та 10-м маршрутами. Показує своє робоче місце.

«Панель проста, тут немає нічого зайвого - вольтметр, монометри, спідометр, все. Стоїть комп’ютер слабенький, він просто показує параметри -  які помилки, як працює сама система, тяговий привід, щоб усувати, якщо якась несправність. А взагалі бажано б навчити наших електриків, щоб вони знали цей тролейбус. Бо, хоч у нас їх усього три, але якась несправність, і вони просто шукають «системою тика». Але знаходять».

Чоловік каже, нові тролейбуси йому не подобаються.

«По-перше, вони в іній не їдуть, в грозу вони не їдуть, тобто починається гроза -  треба  зняти штанги, зупинитися, тому що електроніка не захищена практично.

Головне, щоб людям було вигідно, точніше, подобалось їхати в тролейбусах пасажирам. Як ви думаєте, 406 тролейбус -  йому вже за 30 років, там може й підлога провалиться».

Це – ремонтне депо, де лагодять тролейбуси.

«Це так званий головний корпус, де знаходяться саме ремонтні бокси, або їх називають канави. Власне, ці ремонтні канави - це три та чотири, де проводяться якісь поглиблені ремонтні роботи, які потребують заміни певних вузлів та агрегатів, тобто їх знімання і встановлення назад», - розповідає Микита Вікторов.

Перший чернігівський тролейбус, каже Микита Вікторов, вийшов на лінію 55 років тому.

«Від Красної площі відправились у рейс перші Чернігівські тролейбуси. Що цікаво, маршрут був не перший, а чомусь другий. Тобто перші чернігівські тролейбуси поїхали другим тролейбусним маршрутом».

«Це трошки інша двійка, на той час вона прямувала від Бобровиці до Капронового комбінату».

«На 69-й рік в місті працювало вже 8 тролейбусних маршрутів. Були вже 5-й, 6-й, тобто до вулиці Любецької, до Подусівки, була лінія на вулиці Рокоссовського. Лінії потім постійно добудовувались, продовжувались - до Сіверянки, до Автозаводу. Парк постійно поповнювався, кількість машин зростала з кожним роком. Ось наприкінці 80-х років випуск на маршрути вже складав  130 і більше тролейбусів».

За останні 4 роки, каже Микита Вікторов, тролейбусне управління купило 27 нових тролейбусів. Усього їх зараз 103.