Що змінилося для людей після монетизації пільг

17:15, 7 лис. 2019
 
Що змінилося для людей після монетизації пільг

Чернігівці, які мають пільгу на комунальні послуги, цього місяця отримали платіжки без графи «сума пільги». Все – через її монетизацію, яку запровадили з жовтня, пояснює заступниця начальника управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної ради Чернігова Олена Зінченко. Що ще змінилося для людей після монетизації пільг, дізнавалася Олександра Денисенко.

Чернігівець Іван Коротков прийшов до управління соцзахисту через монетизацію пільг. Каже, не отримував повідомлення про такі зміни. Через це йому перерахували пільгу автоматично – у безготівковій формі. Він би хотів отримувати її грошима.

«Виявляється, що до 15-го числа можна було б мені зробити за другим варіантом, щоб я гроші сам отримував. Виявляється, що тепер я лише наприкінці опалювального сезону зможу це зробити. Мене ніхто про це не поінформував. Я отримую квитанцію вчора і дивлюся – мені повністю нараховано, пільги не вказані. І ось я у зв’язку з цим почав людей розпитувати і сьогодні потрапив сюди».

За словами заступниці начальника управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної ради Чернігова Олени Зінченко, про такі зміни вони людей повідомляли – або телефоном, або письмово. Вона каже, порядок нарахування пільг не змінився. Та із жовтня їх монетизували. Отримувати пільги тепер можна двома способами. Один із них – у безготівковій формі.

«Міністерство соціальної політики перераховує кошти на «Ощадбанк», який автоматично створює обліковий запис пільговика і туди перераховує його суму пільг. А потім на підставі договорів, заключених з управителями, об’єднаннями і виконавцями комунальних послуг, оця сума пільг перераховується надавачам комунальних послуг. А пільговик отримує СМС-повідомлення, в якому зазначено, якому підприємству яка сума вже відправлена».

Також пільги можна отримувати і грошима. Для цього пільговики мали написати заяву – до початку опалювального сезону.

«Вона здійснюється шляхом перерахування від управління праці та соціального захисту населення суми нарахованих пільг на картковий рахунок пільговика, який відкритий в одному з уповноважених банків, або на Укрпошту на відповідне виплатне відділення. До речі, перелік цих банків є на сайті Міністерства соціальної політики».

Якщо пільговик вирішить перейти з однієї форми виплати на іншу, він може зробити це двічі на рік – перед початком або наприкінці опалювального сезону, каже Олена Зінченко. Також, за її словами, відтепер сума пільги у платіжках вказана не буде.

«Буде зазначена повна сума. І пільговик повинен сплачувати фактично нараховану суму з урахуванням або перерахованих коштів, якщо це безготівка, або з урахуванням отриманих коштів, якщо це готівка».

Віталій Музиченко, заступник міністра соціальної політики України: «Враховуючи те, що жовтень це лише частина опалювального періоду середній розмір розрахованих пільг становить приблизно 420 гривень на одного пільговика.Середній розмір субсидій за жовтень місяць, враховуючи, що це частково опалювальний місяць становив приблизно 540 гривень на одне домогосподарство.

На листопад місяць розміри пільг і субсидій будуть збільшуватись, враховучи те, що це вже повні місяці опалювального періоду. Хочу нагадати, що в минулому опалювальному періоді середній розмір субсидій за повний місяць оп періолду становив близько 1500 тис гривень.В цьому періоді сума буде близько цього ж показника».

Отримавши платіжки без графи із пільгою, частина людей стала звертатися до підприємств, які надають комунальні послуги. Начальниця відділу з роботи зі споживачами підприємства «Енера» Ірина Ільченко пояснює:

«Це не наше питання. Ми консультуємо, але споживачам необхідно звертатися в управління соцзахисту. І, крім цього, ще треба відзначити, що якщо у споживача буде існувати заборгованість за електроенергію, то він буде переводитися в безготівкову форму надання пільги автоматично».