У Чернігові жителі вулиць Декабристів та Могилянського мітингували біля облдержадміністрації

18:58, 17 жов. 2019
 
У Чернігові жителі вулиць Декабристів та Могилянського мітингували біля облдержадміністрації

У Чернігові 30 жителів вулиць Декабристів та Могилянського, будинки яких затопило під час зливи минулого літа, зібралися на мітинг біля облдержадміністрації. Люди хотіли, щоб до них вийшла виконувачка обов’язків голови облдержадміністрації Наталія Романова. За словами жительки вулиці Декабристів Наталії Дубовик, влітку Романова пообіцяла, проблемою компенсації їм збитків від негоди займуться у жовтні, та протягом двох останніх тижнів вони не можуть потрапити до неї на прийом. Загалом, на компенсацію власникам 41 будинку, за даними експертних висновків, необхідно майже 9 мільйонів гривень, сказала Наталія ДубовикБільше знає Олександра Денисенко.

Це прохідна облдержадміністрації у Чернігові. Тут зібралися жителі вулиць Декабристів та Могилянського. Понад дві години вони чекають, коли до них вийде виконувачка обов’язків голови Наталія Романова. За словами жительки вулиці Декабристів Наталії Дубовик, вони не можуть потрапити до неї на прийом два останніх тижні.

«Хоча попередня розмова, яка була з нею, вона обіцяла нам, що у жовтні повернемося знову до нашого питання щодо відшкодування збитків постраждалим від затоплення. Направляли листи нам, відповіді на наші колективні звернення, де зазначено, що наше питання розглядається, що звернулися із клопотанням до Кабінету міністрів з проханням виділити цільову субвенцію. Однак на сьогоднішній день ситуація залишається такою ж, як і була».

Будинки цих людей затопило під час зливи минулого літа. Тоді цю зливу визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Це дозволило людям претендувати на компенсацію збитків із державного резервного фонду. Уряд виділив понад 16 мільйонів гривень. Ці гроші, за документом, спрямовані на ремонти закладів освіти і багатоквартирних будинків, які зазнали збитків від негоди. Жителі приватних секторів залишилися без допомоги. Люди звернулися до Чернігівського окружного адміністративного суду із позовом до Кабінету міністрів, просили визнати їхню бездіяльність. Представниця Кабміну Наталія Сенченко тоді пояснила – вони не отримували документів, зокрема, експертних висновків та дефектних актів, на основі яких компенсація могла би бути нарахована. У липні цього року суд відхилив позов. Цього дня людей, які прийшли до облдержадміністрації, далі прохідної не пускають. Начальниця відділу роботи із зверненнями громадян Олена Соловей каже: Наталія Романова зараз на нараді.

«Ми чекаємо відповіді з відповідного міністерства. Ви розумієте, реформування відбувається. Наталія Андріївна, на жаль, зараз зайнята, вона проводить нараду. Коли вона закінчиться, я вам, на жаль, сказати не можу. Але в найближчий час буде призначений новий голова. Можливо, він буде вирішувати ваше питання».

За понад тригодинне чекання люди викликали поліцію та написали заяву – через те, що їх не пропускають до адміністрації. Також вони на деякий час перекрили дорогу біля її будівлі. До кінця робочого дня Наталія Романова до них не вийшла. Журналістів далі прохідної також не пропустили. Один із нацгвардійців, що стоять на прохідній, пояснив: можуть нас пропустити лише у супроводі представника департаменту інформдіяльності. Його керівник Ігор Слезко телефоном пообіцяв вирішити цю ситуацію, але на момент виходу сюжету в ефір не передзвонив. Після шостої вечора ми змогли зв’язатися телефоном із Наталією Романовою.

«Я з ними зустрічалася двічі, третій раз з жінкою – адвокатом, яка має юридичну освіту. Я, вона і представники департаментів. Ми звернулися листом до Кабміну. З проханням розглянути можливість виділення окремої субвенції, а це як правило виділяється по таких питаннях, коли в кінці року бачать, з яких коштів це можна виділити.

Якби мені показали джерело з обласного бюджету, де можна законно профінансувати. Але в нас на сьогодні немає законного джерела фінансування».

Наталія Дубовик – жителька вулиці Декабристів: «Якщо ми не зможемо нічого в жовтні вирішити, ми будемо знову звертатися до суду. Але вже відповідачем будемо ставити Чернігівську ОДА».

Також, за словами Наталії Дубовик, вони планують прийти до облдержадміністрації, коли туди приїде президент Володимир Зеленський.