Суперкари, автівки з кінофільмів, спецтранспорт: у Чернігові столичний графік Віктор Зінченко представив виставку своїх шаржів на автомобільну тематику

18:33, 17 жов. 2019
 
Суперкари, автівки з кінофільмів, спецтранспорт: у Чернігові столичний графік Віктор Зінченко представив виставку своїх шаржів на автомобільну тематику

67 шаржів представив сьогодні в обласному художньому музеї у Чернігові столичний графік Віктор Зінченко. Герої його робіт – машини: суперкари, автівки з кінофільмів, спецтранспорт. Про те, як малював шаржі митець розповів Діні Вонг. 

67 графічних робіт привіз до обласного художнього музею столичний графік Віктор Зінченко. Розповідає, усього у нього більше двохсот, але не було можливості виставити їх усі у Чернігові. Першу серйозну, за його словами, графіку намалював п’ятнадцять років тому, але почав цим займатися з дитинства.

«Всі зошити були обмальовані машинами, за що я отримував від учителів. А ось ця виставка, яку ви можете побачити – вона почалась із 2004 року з моєї персональної виставки у галереї  Грифон у Києві».

Серед представлених робіт – серії «Герої фільмів», «Географія на колесах», «Пошта», «Монстри». У кольорі представлені створені на замовлення спеціалізованого журналу зображення пожежних машин. Також експонуються графічні роботи серії «Суперкари». Їх створенню передувало особисте замовлення на документальні зображення, і вже потім Віктор почав малювати шаржі. 

«Павло Гришко – колекціонер автомобілів, справжніх автомобілів і модельок. І от декілька автомобілів, які були у нього на прицілі, але вони там мільйони доларів коштують – він попросив мене намалювати».

Особливою роботою Віктор Зінченко вважає цю. Розповідає: вона створена за мотивами стрічки Леоніда Гайдая «Кавказька Полонянка». Машина із фінальної сцени  припала йому до душі, а заключна пісня, за словами митця, надихнула домалювати ще одного персонажа.

«В самому кінці Ніна сідає в автобус, Шурік за нею на віслюку – і от якийсь настрій був: «Трутся об ось медведи – вертится земля». І от: старт, медвідь, і Кавказ».

На виставку прийшли і діти, і дорослі. Спілкувалися із художником, запитували про історію створення окремих робіт. Серед відвідувачів – і дев’ятирічна Аліса. Від митця вона отримала на згадку листівку із його роботами.

«Я зрозуміла, що він не просто уявляє машину як залізяку, а як – що у неї є душа.

Він став моїм кумиром і цю листівочку назавжди залишу у себе. Буду теж малювати машини і слухати своє серце як він» - каже відвідувачка виставки Аліса Хівренко.

Ірина Поліщук: «А це – приголомшливі машини. А протягом прожитих своїх років багато знаєш марок машин. А тут вони представлені у такому вигляді – просто  дивно, як можна таке створити. Я, звісно, дуже приголомшена».

Віктор Зінченко, графік, автор виставки: «Як запитують – як ти їх бачиш, ви можете подивитися у фільмі, як роблять 3-D моделі, і от так я машину сприймав тоді. Я дивився на креслення і бачив машину під різним кутом».

Ольга Легеза, відвідувачка виставки: «Дуже гарна виставка, такі дуже гарні шаржі там он і динозавр... дуже-дуже гарно».

Ознайомитися із роботами Віктора Зінченка можна буде до дев’ятнадцятого листопада.