У Чернігові показали, який вигляд мали б сторінки Мазепи, Петлюри і Бандери в соцмережах

20:27, 14 жов. 2019
 
У Чернігові показали, який вигляд мали б сторінки Мазепи, Петлюри і Бандери в соцмережах

 Який вигляд мали б сторінки у соціальних мережах Мазепи, Петлюри і Бандери, показали сьогодні в обласному молодіжному центрі у Чернігові. На виставці «Фактор свободи» представлені 19 плакатів з біографіями та історіями 3-х українців, чиїми іменами називали цілий народ, каже представник Інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко. За його словами, архівні дані збирали по всій країні разом з центром дослідження визвольного руху. 

  Сергій Бутко, представник Інституту національної пам’яті в області:

"Якби Мазепа зробив свою сторінку - ось особисті дані: закінчив Києво-Могилянський колегіум, Краківську академію. Одружений з Ганною Мазепою. У стосунках з Мотрею Кочубей. Дітей, на жаль, нема. Зверніть увагу на мови -  українська, польська, російська, італійська, німецька, французька, кримсько-татарська, латина".

 Сергій Бутко показує, як виглядали б сторінки в соцмережах Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери. А також розповідає цікаві історії, пов’язані з ними:

"В 1925 році в Києві був фурор. Знайшли французький роман про кохання, який переклав на українську мову Симон Петлюра. Про цього ж Петлюру ви нічого не знаєте. Ось такий талановитий журналіст, людина, яка боролось за Україну на літературних і інших фронтах. Але коли потрібно було очолити армію, державу - він це зробив"

Про сторінку Степана Бандери Сергій Бутко розповідає так:

"Теж людина, яка знала і українську, польську, німецьку, російську мови. Он скільки ворогів за ним стежили. Ця людина теж мала такий твердий характер, яка мобілізувала людей на боротьбу. Людина, яка не боялася ризикувати своїм життям заради України. Власне, вся ця виставка – приклад сучасній українській політичній еліті, які якості мають мати сучасні керівники".

Сергій Бутко каже, на 2019 рік припали 3 ювілеї – Івана Мазепи (380 років від дня народження), Симона Петлюри (140 років від дня народження) та Степана Бандери (110 років від дня народження).

"Я більш ніж впевнений, що частина суспільства не знає, що сучасні головні убори військових – це мазепинка. А частина навіть не підозрює, що ці всі шеврони з тризубами – це від Петлюри".

 А гасло та вітання «Слава Україні! Героям Слава!» з’явилося в часи Української народної республіки, говорить Сергій Бутко. Раїса Авдєєва разом з дітьми розглядає плакати. Вона керівниця гуртка «Моя Україна»:

"Для мене ця тема дуже важлива, адже я історик і веду гурток, намагаюсь зацікавити дітей минулим. Звичайно, дуже багато цікавої інформації про лідерів наших, українських патріотів. Для того, щоб на їх прикладі можна було розбудовувати Україну, і щоб вона була щасливою європейською державою".

Виставка триватиме два тижні.