Містечко майстрів, ятки зі смаколиками, танці та співи: у Ніжині розпочався Покровський ярмарок

19:04, 12 жов. 2019
 
Містечко майстрів, ятки зі смаколиками, танці та співи: у Ніжині розпочався Покровський ярмарок

Містечко майстрів, ятки зі смаколиками, танці та співи. Все це можна було побачити сьогодні у Ніжині. Там офіційно відкрили традиційний Покровський ярмарок. За словами міського голови Анатолія Лінника, цього року до них з’їхалися понад тисячу ярмаркувальників із різних областей України. Як усе було, бачила наша знімальна група.

Так у Ніжині розпочали щорічний Покровський ярмарок. Триває він із 10 жовтня, та цього дня провели офіційне відкриття. Павло Даниленко приїхав на ярмарок із Полтавської області. Каже, плетіння – їхня сімейна справа. Ось такого бика робить власноруч за 10 днів.

«Кожен рік беру участь. Але, на жаль, цього року я привіз мало. Не встигли ми приготуватися. Плетемо 40 років і весь час нам допомагала теща, але буквально перед цим вона вмерла».

Ніжинка Олена Прищепа прийшла на ярмарок разом із родиною. Каже: це стало для них щорічною традицією.

«Ходимо зранку, коли менше народу і можна роздивитися все. І дітям задоволення. Потім будуть лялькові вистави, але не витримуємо – холодно стає. А так подобається ярмарок. То глиняні тарілочки якісь беремо, то картинку якусь невеличку, бо дорого дуже».

Родина Ліскевичів із Мокреця, що на Київщині, на Покровський ярмарок приїхала вперше.

«Почули, що ярмарок, зацікавилися. Хотіли подивитися, як що. Чудово, подобається! Приїдемо ще обов’язково».

Першою покупкою для Ліскевичів стала картина ніжинської художниці Ніни Кущенко. Обирав наймолодший член родини.

«Мені здається, що це чи лялька, чи зайчик. Мені подобається, як вона з ним грається».

У цих картинах, каже художниця Ніна Кущенко, кожен бачить своє – хтось домовичків, хтось янголят.

«Тут, виходить, збірний образ. Це за мотивами відомої пітерської художниці. Але вони вже прижилися у Ніжині, стали ніжинською тематикою. Тут, можливо, десь перегукується з очима, можливо, трішки сам образ, але вони вже живуть своїм життям дуже давно».

Цього року на Покровський ярмарок завітали понад тисячу ярмаркувальників із різних областей України, говорить міський голова Анатолій Лінник. За його словами, ярмаркування для Ніжина – це традиція, якій близько трьох сотень років. За радянських часів ярмарки не проводилися, відродили їх у незалежній Україні.

«Ніжин – торгове місто, адже знаходиться на перетині торгових шляхів. Тому проводилося три ярмарки на рік. Це Всеядний на Масляну, Троїцький на Трійцю і Покровський на Покрову. І кожен ярмарок тривав десь близько місяця. Поки що в традиціях ми зберігаємо Покровський ярмарок, як одне з найбільших свят для ніжинців».

Побувати на Покровському ярмарку ніжинці та гості та міста зможуть ще й завтра.