Капкани в центрі міста: у Чернігові провели акцію на підтримку українських політичних в’язнів

18:19, 10 жов. 2019
 
Капкани в центрі міста: у Чернігові провели акцію на підтримку українських політичних в’язнів

86 капканів розставили біля «Мегацентру» у Чернігові. Так низка правозахисних організацій, серед яких Українська Гельсінська спілка з прав людини та Кримська правозахисна група, хочуть привернути увагу до політв’язнів, які нині перебувають у російському полоні. Розпочалась акція «В’язні Кремля» у серпні з Одеси. Чернігів – 10-е місто, куди привезли капкани. Наталія Гоман далі.

Чернігів, друга дня, район «Мегацентру». 86 капканів. Саме стільки політичних в’язнів нині перебуває у російському полоні.

«Ці капкани символізують Російську Федерацію або владу окупаційну, яка, як в капканах, тримає наших громадян, шантажує їх і, фактично, це заручники Кремля, якими сьогодні Росія шантажує Україну і весь світ» - пояснює юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова.

Чернігів – десяте місто, у якому проходить акція «В’язні Кремля».

«Для нас дуже важливо повернути до порядку денного кожного міста цю тему, тему політв’язнів, і саме з цією метою ми їздимо по містах».

Усі охочі можуть підписати листівки, які волонтери передадуть українським політв’язням.

Ольга Лебедєва, чернігівка: «У мене, звичайно, немає синів, у мене дочки. Але я дуже переживаю за них, тому що я знаю, як там важко їм».

Чернігівці про акцію кажуть так: «Звичайно, треба, це ж люди. У них сім’ї, діти, вони, явно, не вдома, у якихось умовах не дуже хороших для них».

До Чернігова на акцію приїхав  Ісмаїл Рамазанов. Його у січні 18-го року затримали вдома, звинуватили в екстремізмі. За півроку чоловіка випустили. Зараз він живе у Києві. В російському ув’язненні залишається його товариш, журналіст Ремзі Бекіров.

«Я людина, що була нелояльна, незгодна з окупацією в Криму. Я проводив свою мирну боротьбу, я допомагав сім’ям політв’язнів. Тому сказати, що зараз у мене змінилось життя, порівняно з тим, доки до мене додому не прийшли окупанти, не скажу. Помінялось у тому, що тепер у мене більше можливостей говорити про це.

Я ніколи не шкодував і не буду шкодувати про те, що відбулося. Ці люди в окупованому Криму не захищені ні нашою державою, ні нашою армією, ні нашою Конституцією. Але вони свідомо йдуть на те, щоб хоча б привернути увагу до цієї біди».

Також у Чернігові провели прес-конференцію, на якій свої історії розповіли колишній політв’язень, нині заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров та Муміне Салієва - дружина політв’язня Сейрана Салієва. Останнього звинувачують у тероризмі.

«11-го жовтня 2017-го року рано-вранці до нас уже вдруге ввірвалася артилерія, озброєна, з собаками. Яка шукає зброю на сторінках дитячої літератури, моїх економічних книг. Яка перевертає все в будинку, лякає дітей. Ось так вони приходять до будинків до кримських татар, яких потім арештовують у політично мотивованих справах.

За ці два роки на чоловіка чинять всілякий тиск. Не тільки на нього, але й на інших політв’язнів. Коли людину буквально змушують визнати провину. Вони заслуговують на вашу увагу. І я б дуже хотіла, щоб про кожну таку історію, про кожного політв’язня говорили все голосніше» - розповідає Муміне Салаєва.

Ільмі Умеров, заступник голови Меджлісу, колишній політв’язень: «Відкриття адміністративних та кримінальних проваджень – це все для Криму звичайна і повсякденна реальність. Для частини кримськотатарського населення Криму суди стали повсякденними».

Із Чернігова капкани перевезуть до Києва, де і закінчиться акція.