У Ніжині до Театрального скверу повернуть пам’ятник Бернесу. Зроблять це до кінця тижня

18:24, 8 жов. 2019
 
У Ніжині до Театрального скверу повернуть пам’ятник Бернесу. Зроблять це до кінця тижня

До кінця тижня до Театрального скверу в Ніжині повернуть пам’ятник актору та співаку, уродженцю міста Марку Бернесу. Про це UA: Чернігів сказав начальник управління житлово-комунального господарства та будівництва Ніжинської міськради Анатолій Кушніренко. Нагадаємо, пам’ятник вкрали у травні 2017-го року. За декілька днів знайшли у яру поблизу міста. За словами Кушніренка, реставрація та встановлення пам’ятника коштували 30 тисяч гривень. Це гроші з міського бюджету. 

Театральний сквер у Ніжині. Раніше тут стояв пам’ятник марку Бернесу. У травні 17-го року його викрали. За декілька днів поліція знайшла пошкоджений пам’ятник у яру поблизу Ніжина. Як каже начальник управління ЖКГ міськради Анатолій Кушніренко, весь цей час пам’ятник не відновлювали, бо він був речовим доказом у кримінальній справі.

«Ми не могли його кудись вивозити за межі міста Ніжина.

Шукали дуже довго ми ту людину, яка буде робити реставраційні роботи, так як виготовлення цього пам’ятника проводилось київською фірмою.

На сьогоднішній день ця фірма відмовилась від його відновлення. І ми знайшли приватного підприємця, який погодився на реставрацію даного пам’ятника».

Реставрував пам’ятник Олександр Сипливець.

«Потрапив він до мене десь трохи більше місяця тому. Багато частин були від нього відокремлені: плащ, рука, де якраз на струнах він грав, і двох деталей взагалі не було. Ми їх виготовляли, підбирали метал, який міг би підійти до цього, відтворювали його.

Не вистачало самого грифа і рукава плаща. Це виготовлялось усе вручну.

Ми їх, як кажуть, зшивали докупи. Пробували різними зварювальними апаратами, потім підібрали, взяли припої різні, щоб метал до металу зв’язався і зшили його».

До кінця тижня, розповів Анатолій Кушніренко, пам’ятник мають встановити у сквері, де він стояв раніше. Під час встановлення його закріплять надійніше.

«Раніше цей пам’ятник був закріплений на двох точках опори, камінь був на одній точці опори. Ми камінь так само, тому що він масивний, здоровий. А вже самого Марка Бернеса ми закріпимо на 4 точках опори» - розказує реставратор Олександр Сипливець.

Ніжинці про повернення пам’ятника кажуть так.

Костянтин П’ятковський: «Він уже тут стояв, звичайно, правильно.

Це наш колишній житель міста Ніжина. Потім став відомим актором на весь Радянський Союз. Я думаю, що, звичайно, він є важливою персоною у нашому місті».

Оксана Голос: «Я думаю, потрібен. Але уже стояв тут раз і не знаємо, де він дівся. Вандали знищили. Я його не бачила, сестра бачила, а я ні. Мені й так подобається парк».

Олександр Марковець: «Земляк, він жив тут у Ніжині якісь там роки, я знаю навіть хату, де він жив. Він мав відношення до Ніжина. Він нікому не заважав. Стояв собі і стояв».

Нині крадіїв не знайшли, поліція продовжує розслідувати справу за фактом викрадення пам’ятника Марку Бернесу, розповіла речниця нацполіції області Юлія Ковтун.

Пам’ятник Марку Бернесу встановлять у п’ятницю в Театральному сквері у Ніжині. Про це Суспільному сказав начальник управління ЖКГ ніжинської міської ради Анатолій Кушніренко. Встановлять його до дня відзначення Покровського ярмарку. Нагадаємо,  пам’ятник викрали в травні 2017 року, на його реставрацію витратили 30 000 гривень. Більше про це ми розкажемо у наступних випусках новин.