11 садків у Чернігові залишились без тепла через борги «Облтеплокомуненерго»

17:10, 8 жов. 2019
 
11 садків у Чернігові залишились без тепла через борги «Облтеплокомуненерго»

11 садків у Чернігові залишились без тепла через борги «Облтеплокомуненерго» перед НАК «Нафтогаз Україна». Про це UA: Чернігів сказав голова правління підприємства Віктор Геращенко. Через це котельні опломбовані і подати тепло в заклади освіти немає можливості. Як сказав Геращенко, люди заборгували теплопостачальнику 96 мільйонів гривень. Як вирішуватимуть ситуацію дізнавалася Дар’я Янушкевич.

Це садок № 38 на вулиці Козацька у Чернігові. Він один з 11 який залишився без тепла.  Шестирічний Ілля каже, йому у садку прохолодно.

«Мені холодно. - А що робиш аби не змерзнути? - Я вдягаю теплу кофту. А ще на вулицю рукавиці, мені мама нові купила і шапку теплу і ще й куртку».

Температура у групах від 14 до 18 градусів тепла. Дітей тут зігрівають рухливими іграми.

«Ми граємо в ігри і зігріваємось. У м’яч і футбол» - розповідає Ірина Макиша.

Оксана Підковка, вихователька: «Батькам пояснюємо, що треба теплий одяг вдягати і обов’язково під час сну ми вдягаємо на дітей піжаму. Намагаємося їх активізувати аби вони більше рухалися, щоб не сиділи на місці весь час аби вони завжди були у русі».

Температуру повітря у садку міряють щоранку.

Катерина Костюк, завідувачка садка № 38: «Там де тінь ми маємо від 14 до 15 градусів тепла, іноді 16, коли сонечко повертається на сторону в групах маємо від 16 до 18, а по декуди і 19 градусів. Якщо ми з вами натиснемо, то побачимо з вами що маємо 16,7 в роздягальні. А в групі в нас наразі 18 градусів».

Сьогодні без тепла у Чернігові залишається 14 садочків. 11 не можуть підключити через заборгованість, ще два у процесі підключення, садок «Дитяча академія» має тепловий насос і самостійно може підключити опалення, каже начальник управління освіти Василь Білогура. 

«Залишається ще два садочки де зараз вирішується питання безпосередньо з автономним опаленням. Було питання в заміні вузлів обліку і нормативних документів. Необхідність встановлення дистанційного обліку газу і «Чернігівгаз» закінчує і там може бути здійснене опалення. Це садочок № 61 і 66».

Як сказав голова правління «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко, нині тривають перемовини з «Нафтогазом», щоб розпломбувати котельні.

«Якщо раніше бюджетні заклади можна було запустити раніше, то на сьогоднішній день вартість природного газу йде по загальній сумі заборгованості.

Сьогодні відпрацювали документи і  банківські гарантії для «Нафтогаз Україна», на цьому тижні в усній формі пообіцяли розглянути це на комісії і ми заключаємо договори реструктуризації і потім нас повертають на платформу і надають природний газ. Вибачте за незручності. Це бюрократична машина, бюрократія в країні існує і тому ми не змогли запустити сьомого-восьмого».

Сьогодні впродовж дня тепло підключать і в 10-ти школах Чернігова, які обслуговує «Обтеплокомуненерго». Цю інформацію підтвердив UA: Чернігів голова правління підприємства  Віктор Геращенко.

«На сьогоднішній день 10 шкіл ми хочемо запустити. На сьогоднішній день район Рокосовського це 5 шкіл, проспект Перемоги 3 школи і вулиця Генерала Бєлова і гетьмана Полуботка».

Василь Білогура, начальник управління освіти міськради: «Є школи які постачаються ТЕЦ і вони відсьогодні опалюються».