У Седневі перепоховали солдата Другої світової війни знайденого у Карелії

20:35, 20 вер. 2019
 
 У Седневі перепоховали солдата Другої світової війни знайденого у Карелії

Солдата Другої світової війни Пилипа Дяченка перепоховали сьогодні у Седневі Чернігівського району. За словами пошуковця з чернігівського клубу «Патріот» Віталія Шарпатого, останки солдата знайшли у Карелії. При ньому був розпізнавальний знак із вкладишем з його особистими даними. Зараз на малій батьківщині Пилипа Дяченка живе його дочка. Що вона згадує про батька, знає Олександра Денисенко.

Ось цю хустину 84-річна Галина Бурцева принесла на кладовище. Цього дня у Седневі ховають останки її батька, який загинув під час Другої світової війни, Пилипа Дяченка. Жінка каже: цю та ще одну хустину батько подарував їй та молодшій сестрі перед тим, як його призвали до армії. Говорить, надягали її на свята.

«Друга хустка, як я пам’ятаю, була такого світло-пісочного кольору. Плетена, шерстяна. Та ця ж у квітах. За неї бійка у нас була – хто перший одягне на свято піти гуляти».

Галина Бурцева каже: коли батько пішов служити, їй було чотири роки. Тож пам’ятає про нього не багато.

«Пам’ятаю, стіл стояв, довгий такий, ось так вікно було, ось так перегородка з іншою кімнатою. З цього боку він сідав – чи зошити він перевіряв, чи писав щось. А мене садив на протилежному боці, давав мені олівець і папір, щоб я малювала. Це так я запам’ятала, не знаю чому. У мене і в голові це, і в очах, як-то кажуть. Я його обличчя не пам’ятаю, а пам’ятаю все те, що він робив».

За словами Галини Бурцевої, батько був учителем початкових класів. На строкову службу його призвали 1939 року. Та додому він більше не повернувся – у вересні 41-го загинув у Карелії. У жовтні того ж року йому мало виповнитися 27. Повернути останки бійця на малу батьківщину допомогли пошуковці чернігівського клубу «Патріот». Один із них, Віталій Шарпатий, розповідає: інформацію про знайденого седневського солдата їм передали київські колеги, тим у свою чергу – пошуковці з Росії.

«У кожного солдата до 1943 року був так званий ОРЗ, це особистий розпізнавальний знак із вкладишем, де були особисті дані його. Вони, звичайно, у поганому стані, та завдяки спеціалістам вони прочитали його і дізналися, звідки він, хто він».

Сержант Пилип Дяченко був помічником командира взводу 82-ї стрілецької дивізії, каже Віталій Шарпатий. Ховають його із військовим оркестром та почесною вартою.