Жителька села Рождественське на Коропщині прихистила 4-х лебедів: до весни вони житимуть у неї

17:39, 20 вер. 2019
 
Жителька села Рождественське на Коропщині прихистила 4-х лебедів: до весни вони житимуть у неї

На подвір’ї жительки села Рождественське Галини Зязі оселились лебеді. Четверо птахів прийшли до жінки з болота, розташованого неподалік її городу. Спочатку Галина прийняла їх за сусідських гусей. Згодом ветеринарна фельдшерка Любов Грицай сказала - це молоді лебеді. Птахи зимуватимуть в курятнику – каже Галина, а навесні вона відпустить їх на сільський ставок.

Четверо лебедів прийшли на город Галини Зязі в середу надвечір.

«Отак я вийшла подивитися курей ввечері. Бо вони тут ходять, а тут лисиця у нас завжди бігає. Бачу ось на тому місці, де ото травина, сидить четверо гусей. Вони сидять голови поопускали. Я глянула – які великі гуси, вже вечір, а тут лисиця бігає. Онуці кажу – Аня, збігай до сусідів та спитай – чиїсь гуси, а йде ніч».

Анна Зязя, онука: «Я поїхала до одних сусідів, до інших. У кого є гуси, то всі вдома вже сиділи. Кажуть – може з інших вулиць прилетіли».

Перше, на що звернула увагу – це великі лапи птахів, розповідає Галина, потім побачила як вони тримають шиї і припустила, що це можуть бути лебеді. Здогадку підтвердила сільська ветеринарна фельдшерка Любов Грицай.

«Я приїхала, подивилася, кажу – Галю, це лебеді. Тільки вони ще молоді, вони мають бути білі та вони молодняк, пізно вилупилися. Мабуть їхніх батьків мисливці вбили, болота поруч, на качок полюють».

Галина з городу погнала лебедів на своє подвір’я.

Галина Зязя: «Оце я їх сюди жену, а вони йдуть собі, наче вони тут були. Загнали у двір, а чим же їх годувати? Побалакали з Іванівною, їм треба у водичку кидати їжу, аби вони вловлювали, тоді вони їдять. Вони в перший день нічого не їли. Ідуть, ідуть та й попадають».

На ранок Любов та Галина взялися годувати птахів.

Любов Грицай: «Вранці приїжджаю та й кажу: Галю, треба щось робити. Вона води налила їм у відро, та вони з відра не пили. Я кажу, аби дала мілкіший посуд. Ми у резинове колесо розрізане накидали їжі й води. Вони спочатку одне спробувало, друге і так один за одним. І так почали їсти, тепер ми їх підгодовуємо».

Жінки варять лебедям подрібнену пшеницю, труть кабачки, гарбузи та огірки. Підгодовують хлібом.

Сільський староста показує місце, де влітку живуть лебеді. Цьогоріч ставок пересох. Птахи перелітали в кар’єри, де раніше добувати торф.

«Сьогодні залишилися ці кар’єри, на яких живуть дикі качки, в останні роки до нас почали прилітати лебеді. Навесні було більше 30 лебедів».

Жінки телефонували до Менського зоопарку, птахів там не прийняли,сказали – їм не потрібні. Галина поки тримає лебедів в сараї. Каже – на зиму переведе їх в тепліший, де жили кури. Навесні випустить їх в найближчий ставок.