600 квадратних метрів сміття продовжує тліти на сміттєзвалищі у Прилуках. Названа причина займання

16:51, 10 вер. 2019
 
600 квадратних метрів сміття продовжує тліти на сміттєзвалищі у Прилуках. Названа причина займання

600 квадратних метрів сміття продовжує тліти на сміттєзвалищі у Прилуках. Таку інформацію станом на 11 ранку озвучив начальник 12 пожежно-рятувальної частини Вячеслав Алещенко. Нині займання гасять 6 пожежних автомобілів. Як сказав речник ДСНС в області Олександр Івченко, причина пожежі на сміттєзвалищі – необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Деталі в сюжеті наших прилуцьких колег.

Так виглядає прилуцьке сміттєзвалище сьогодні о 10 ранку. Як каже начальник 12 пожежно-рятувальної частини В’ячеслав Алещенко, осередки пожежі загасили. Нині тліє сміття. 

«На даний час мається тління на території орієнтовно 0.6 гектара, працює 26 чоловік особового складу та 6 одиниць техніки. Відкритого полум’я немає, мається окремі осередки загорянь. Тління воно було і вчора, але вчора було більш вираженіше це горіння, відкрите горіння, тому що спостергіався і чорний дим, але зараз іде просто пара, просто тління. Тут лежать великі поклади цього сміття, яке має властивість обрушуватися. Тому ми не можемо підігнати дуже близько техніку до осередків цього тління і також послати туди весь особовий склад, який знаходиться тут.»

Пожежа на Прилуцькому полігоні твердих побутових відходів почалася вчора близько 15 години, каже В’ячеслав Хорт. Він директор КП «Послуга», яке обслуговує сміттєзвалище. Виявивши осередок тління працівники сміттєзвалища спробували приборкати вогонь власними силами.

«Підручними засобами працівники, які працюють на полігоні намагалися погасити вогнище тління і повідомили відповідно керівництво. Ми прибули сюди вже о 16.00. Було виявлено перший вогнище загоряння і потім були викликані сили МЧС. Звичайно вогнище вже розрослося до солідних. Горить оце ярова частина. Верхня частина полігона знаходиться в нормальному стані. Нижня частина звичайно вигорає. Може бути все від іскри в баку до самозаймання від скла. Все шо хочеш може бути. Справа у тому, що майже добу був сухий вітер, при тому досить сильний, були пориви. Зараз вони вже спали трохи. І вони в принципі дали розгорітися цьому.»

Вогонь рятувальники гасили усю ніч, зокрема підрозділи з селища Ладан, 5-го та 3-го державних пожежно-рятувальних загонів. На ранок дим у місті ще відчутний, але менше ніж напередодні, каже прилучанка Ольга Антипенко.

«Вчора десь після обіду ми бачили чорний дим і потім пішов запах до самого вечора. Навіть вночі все закривали, бо не можна було спати. Зранку теж було, не знаю, повідкривала все і думаю даремно, бо знову відчувається.»

Територія сміттєзвалища - 12 гектарів. Горіло тут - на 1 гектарі території, куди вже 10 років не звозять сміття, каже міський голова Ольга Попенко. Полігон працює з 1986 року і ще не є переповненим. Ольга Попенко сказала – після того, як рятувальники загасять пожежу, проситиме допомоги у місцевих підприємців.

«Ми вирішуємо, щоб пікдючити техніку, щоб розпочати інший етап  - це згортання цього сміття, буде знов проливання водою, буде засипатися землею чи піском.»

Як сказала Ольга Попенко, після пожежі на полігоні у планах вирішувати питання із переробкою сміття в місті. 

«Звичайно, було б краще, якби ми могли збудувати тут завод по переробці цього сміття. Були компанії які до нас завітали, але говорять про те що це малі обєми. Нам треба самим подумати, хай не завод побудувати, а, можливо, якусь лінію по переробці. Це питання ми вивчаєм роки уже 3, але поки що не знаходимо такого рішення. Це ну дуже дороговарісний завод, якщо побудувати. Але треба розглядати це питання.»

Частина сміттєзвалища на якій розпочалася пожежа, вже 10 років не викорисовується за призначенням і  поросла травою. Причини загоряння будуть встанволюватися.