Документальний фільм про видатного чернігівського майстра народних інструментів вперше представили глядачам

15:43, 10 вер. 2019
 
Документальний фільм про видатного чернігівського майстра народних інструментів вперше представили глядачам

Сьогодні "UA:ЧЕРНІГІВ" проведе допрем’єрний показ документального фільму про чернігівського майстра народних інструментів Олександра Шльончика. Показ пройде у Чернігівському музичному коледжі імені Левка Ревуцького. Про зйомки фільму дізнавалась Ольга Онищенко.
Іван Матвєєв, автор та режисер документальної стрічки про Олександра Шльончика каже, над фільмом працювала вся команда "UA:ЧЕРНІГІВ". Роботу розпочали в березні.

«Це третій фільм з такого умовного циклу від UА.Чернігів. Одразу після того, як зробили другий, про Геннадія Сергійовича Касьянова, засновника молодіжного театру, почали думати, хто наступний/ І тут, якось вистрілило, в нас же є Шльончик, той самий дід, той самої Онуки.»

Олександр Шльончик майстрував усі види дерев’яних духових інструментів, струнних щипкових, ударних, гітари та перкусію. Основну інформацію про майстра, каже Іван Матвєєв, дізнавався з бібліотек та архівів.
«Спочатку це було місяць, а той більше такої книжкової роботи. Коли приходиш, хтось сидить на роботі працює, а я читаю книжку. Бібліотека, пошук джерел, пошук людей, кого можна було б. Одразу сподобалось, що одразу зголосилася сама «Онука» і її вся родина пішла на зустріч, дала архіви.»

Олександра Шльончика у фільмі зіграв актор молодіжного театру Володимир Сурай.
«Також дуже вдячний акторам молодим, теж це був такий підбор, дуже довго шукав кого ж взяти в ролі самого Шльончика. Зрозуміло, що обличчя не буде, силует приблизний має бути і руки правильно працювали і я знайшов, що актор молодіжного театру Володимир Сурай, мало того, що він чорнявенький і трошечки схожий він ще вміє робити інструменти.»
«Я скажу, що я дуже боюсь. Хвилююсь, бо все ж таки, це люди, це митці, як вони сприймуть, не знаю.»

Сину Олександра Шльончика Тарасу 62 роки. Він каже, любов до музики йому прищепив батько. Свого часу Тарас грав в оркестрі «Меридіан».

Тарас Шльончик: «Так, я пам’ятаю, як він трудився, він же не закінчував роботу на музичній фабриці. Вдень він працював на музичній фабриці майстром, а у вечірній час він займався виготовленням інструментів, якими він власне і прославився. Працював допізна, іноді навіть до ночі. Ну ми спимо вже сім’єю, а він все дудить і дудить сопілки, ну зате він досягав те чого хотів.»
«По-перше, я пишаюся. Очікую, звичайно, що це буде фільм достойний. Людина була особливою, такі люди, мабуть, народжуються не дуже часто. Тому що в ньому багато характерних рис, так і велика кількість знань.»
А це музичний коледж імені Левка Ревуцького. Тут займається зразковий ансамбль бандуристів «Соколики». Його художня керівниця Валентина Іщенко каже: вони досі грають на інструментах, виготовлених Олександром Шльончиком.
«Інструменти Шльончика, по-перше дуже багато він ремонтував нам бандур, причому зовсім безкоштовно, щодо струн, або десь тріснула дека, або корпус. Він з такою душею, з таким задоволенням це все робив, мало того, що це майстер – золоті руки, але ж він і майстер золотої душі.»
«Також нам допомагав, коли народився творчий колектив «Соколики», то часто нам були потрібні такі інструменти, як бубон на жартівливі пісні, діти люблять жартівливі пісні. Бубен – оце його рук справа, зараз уже штучною шкірою натягують бубенці, а це натуральна шкіра і він так з великою любов’ю, бачите, яка ручна робота, ну раритет.»

«Ну на бубні ви знаєте, це жартівливий, діти люблять це. Далі є тріскалки такі, також, раз і, і раз і, треба вчитися не так просто це все. Вони навіть сваряться, коли хто сьогодні буде на репетиції. Калатало таке. Також для веселої пісні. Ну оце бачите такий хлист, для чіткого акценту в кінці. Ну і ось такий бубонець маленький. Але діти дуже люблять коробочка, проста така назва в неї, ала ми часто співаємо маршові пісні і козацькі і це, як коник
Ми дуже хвилюємось, дуже чекаємо цього фільму тому, що знаємо, що в нього вкладено дуже багато праці і багато душі.»

На інструментах, які виготовляв майстер, грали білоруські «Пісняри», народні колективи Молдови, Литви та республіки Комі. Згодом на них грала і його онучка Ната Жижченко, яка назвала на честь нього свій колектив «Onuka».

В ефір UA: ЧЕРНІГІВ фільм “Шльончик: майстер - золоті руки” вийде 14 вересня о 19:45.