Суд залишив Ігоря Овдієнка у Чернігівському СІЗО

19:36, 2 вер. 2019
 
Суд залишив Ігоря Овдієнка у Чернігівському СІЗО

Ігор Овдієнко – родич заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака залишиться в Чернігівському СІЗО. Таке рішення сьогодні ухвалив Чернігівський апеляційний суд.  

Іван Баглай, головуючий суддя: «Апеляційну скаргу захисника залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді про взяття під варту Овдієнка лишити без змін. Ухвала набирає чинності з моменту винесення і оскарження у касаційному порядку не підлягає.»

Розгляд апеляції з перервами тривав три години без участі обвинуваченого. За словами його адвоката Тетяни Матяш, Ігор Овдієнко не може бути присутнім на засіданнях за станом здоров’я.

Тетяна Матяш, адвокат Ігоря Овідєнка: «Його доставили нещодавно у суд для арешту майна і його вже заносили в зал, у нього відмовляють ноги, у зв’язку із цукровим діабетом і його діагнозами. І після цього його по усім лікарням Чернігова возили, його після цього викликали, але він каже, що він більше не буде присутнім на засіданнях, це для нього нервово і через це  у нього відмовляють ноги.»

За словами Тетяни Матяш, її підзахисний потребує постійного медичного нагляду, його паспорти – у слідчих, тож виїхати за кордон він не може, переховуватися не буде. Тож, на її думку, доцільно було замінити тримання під вартою на домашній арешт. Сторона обвинувачення клопотала про додання до справи матеріалів, де йдеться про імовірний тиск з боку обвинуваченого на заявника у цій справі.

Володимир Приходько, прокурор Генеральної прокуратури: «На нашу адресу надійшло заява від Святенка, це заявник у даному провадженні відносно Гримчака та Овдієнка, який повідомив, що йому на мобільний телефону надходили погрози від імені Гримчака та Овідєнка, нібито Овідєнко сам телефонував із СІЗО, що у Святенка, заявника, буде зустріч із його дружиною. Тобто всі ці обставини будуть перевірятися, але сам факт того, що ми бачимо, що здійснюється тиск на наших заявників, ми вважаємо, що це підвищений ризик про який ми хотіли повідомити у суді.»

Тетяна Матяш, адвокат Ігоря Овідєнка: «З матеріалів, що надані прокуратурою взагалі не видно, з яких номерів велась ця переписка. Не вказано коли, немає жодної дати. Тобто є «сьогодні». Сьогодні – це в даний момент? Зараз в режимі онлайн? Більш того, якщо прочитати, то видно, що спілкуються дві знайомі між собою людини. Одну з яких звуть Юрій Вікторович. Отут написано «Юрій Вікторович» і відповідь  «так друже це я.»

Нагадаємо, рішення про тримання Ігоря Овдієнка під вартою до 13 жовтня з можливістю внесення застави у розмірі 4 мільйонів гривень ухвалив Деснянський районний суд Чернігова 17 серпня. Чоловіка затримали 14 серпня близько двадцятої в Києві. На місці правоохоронці виявили 480 тисяч доларів. За версією слідства Ігор Овдієнко допомагав заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрію Гримчаку посприяти одній із фірм в отриманні дозволу на будівельні роботи у Києві. Загалом вони мали отримати, за версією слідства, мільйон сто тисяч доларів.

Також сьогодні об одинадцятій мали розглядати три апеляційні скарги й у справі Юрія Гримчака. Засідання перенесли, через те, що питання про доправлення підозрюваного до зали суду завчасно не вирішили. Юрій Гримчак написав заяву, що хоче бути присутнім на засіданні, однак, за словами головуючого судді Івана Баглая, суд отримав її о десятій, за годину до початку засідання. Розгляд апеляції відбудеться 6 вересня.