Чи демонтують портрети Леніна та Сталіна із новгород-сіверської водонапірної башти та коли, міський голова Олег Бондаренко не знає

18:21, 21 сер. 2019
 
Чи демонтують портрети Леніна та Сталіна із новгород-сіверської водонапірної башти та коли, міський голова Олег Бондаренко не знає

Чи демонтують портрети Леніна та Сталіна із новгород-сіверської водонапірної башти та коли, міський голова Олег Бондаренко не знає. Так він прокоментував рішення останньої сесії міськради, на якій більшість депутатів не проголосували за демонтаж. Це питання розглядали за поданням Менської місцевої прокуратури.  Деталі  - в сюжеті Олексія Коцебчука.

Ця водонапірна башта стоїть  у самому центрі Новгорода-Сіверського, на Базарній площі. На ній – мозаїчні портрети Леніна і Сталіна. Їх вмонтували у стіну  в 1943. І мали б прибрати після прийняття закону про декомунізацію у 2015, каже представник Українського інституту національної пам’ять в області Сергій Бутко

«Під декомунізацію і Сталін і Ленін однозначно підпадають, і по всій Україні ці зображення прибираються. Вони є комуністичними лідерами. Друге – вони є в публічному просторі – вони на водонапірній башті, яка на вулиці, тобто це є пропагандою комуністичного режиму.»

Новгород-Сіверський міський голова Олег Бондаренко пояснює, чому зображення досі не демонтували - це може пошкодити башту, крім того, вони привабливі для туристів.

«Я вважаю, що з чисто технічних причин без ушкодження для об’єкта – для водонапірної вежі не можливо демонтувати дані портрети. Не демонтовані на даний момент дані портрети, адже жодним документом не визначено, що дані портрети є об’єктом декомунізації. Вони притягують до себе велику кількість туристів. Люди споглядають на них і, думаю, що роблять правильні висновки щодо недопущення повторення тих чи інших подій в історії нашої країни.»

У серпні 2018 року Український інститут національної пам’яті звернувся до Генпрокуратури – вимагав  вилучити портрети з публічного простору. Після того прокуратура Чернігівської області розпочала кримінальне провадження за фактом пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму. За поданням Менської місцевої прокуратури питання про демонтаж винесли на останню сесію Новгород-Сіверської міської ради. З 20 присутніх депутатів 11 проголосували проти.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’ять в області: «Не потрібно сесії міської ради для вирішення такого питання, як демонтаж двох символів комуністичного режиму, для цього потрібно, максимально, рішення виконкому. Цього, нажаль, не було зроблено.»

Борис Домоцький, житель Новгорода-Сіверського: «Це треба було зробити давно – зняти портрети цих кривавих вождів. Не вовтузитися з цим. А тим більше, виконати законодавство України, яке чітко поставило – все те, що пов’язано з епохою сталінізму, комунізму, яке було прирівняно у свій час до нацизму – воно має бути  демонтовано у всіх формах, зняте і ліквідоване.

Наталія  Кузовлева, жителька Новгорода-Сіверського: «Це все історія. Розумієте? Давайте кожну історію знищувати. Ми в школі вчились? Що розказували нам -  до нашої ери, і це так само це історія. Навіщо це знищувати?»

Михайло Савченко, житель Новгорода-Сіверського: «Це наша історія. А історію знищувати не можна. Хто не знає історії – у цього народу немає майбутнього.»

Тетяна Похілько, прес-секретар прокуратури області: «Чернігівська обласна державна адміністрація не включила мозаїчні зображення Леніна і Сталіна, які розміщені на водонапірній вежі міста Новгород-Сіверський, до переліку об’єктів, які підпадають демонтажу. У зв’язку з цим прокуратура на адресу Новгород-Сіверської міської ради направила листа, в якому пропонувала здійснити демонтаж цих мозаїчних зображень. Проте за рішення депутати не проголосували. Наразі у ході розслідування кримінального провадження вирішується питання про призначення експертизи з метою встановлення, чи є вказані мозаїчні зображення пам’ятниками або пам’ятними знаками, які підлягають демонтажу.»