Представники Мінюста приїхали до Чернігівської пенітенціарної академії звільняти ректора. Олексій Тогочинскьий каже, з посади не піде

19:52, 20 сер. 2019
 
Представники Мінюста приїхали до Чернігівської пенітенціарної академії звільняти ректора. Олексій Тогочинскьий каже, з посади не піде

Звільняти ректора чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби сьогодні приїхала делегація з Міністерства юстиції на чолі із заступником міністра Сергієм Петуховим. З його слів – через низьку успішність курсантів. Олексій Тогочинський каже – з посади не піде. Він з 6-го липня на лікарняному, зараз його обов’язки виконує проректор Олександр Олійник, який стверджує – академію хочуть ліквідувати. До вишу впустили тільки Сергія Петухова, і не одразу. Деталі знає Ольга Онищенко.

Чернігів, 11 ранку, Академія Державної пенітенціарної служби. Сюди приїхала делегація з Міністерства юстиції разом  із заступником міністра Сергієм Петуховим. Їх до академії не впускають.

Ректор академії на лікарняному з 6 липня, нині його обов’язки виконує проректор Олександр Олійник. З його слів, делегацію не впускають, бо про її приїзд не повідомили офіційно, лише за день до цього проанонсували на сайті відомства. Впускають лише Сергія Петухова. Він каже, приїхав спростувати чутки про закриття академії.

«Від імені трудового колективу і вченої ради було звернення до Президента України, в якому зазначались деякі факти, які, на думку колективу, свідчать про те, що академія може чи має бути знищена. Це є міфом - немає не бажання, ні дій, спрямованих на знищення пенітенціарної служби в місті Чернігові.»

Разом з тим Сергій Петухов привіз документи на звільнення нинішнього ректора Олексія Тогочинського. Причиною називає низьку успішність курсантів згідно зі звітом про результати складання ними ЗНО. Це спільний звіт Міністерство освіти та науки та міністерства юстиції

«За даними, які є в цьому звіті, Академія пенітенціарної служби має чи не найнижчі показники якості своїх випускників по всій країні. То вони не показують, що вони мають мінімальні навички, достатні для отримання магістерського ступеню. Ті ж з випускників, які долають порогові бали, мають найнижчі бали в країні.»

Доки не проведуть конкурс на посаду ректора, його обов’язки виконуватиме колишня викладачка та помічниця ректора, 63-річна Тетяна Денисова. Вона звільнилась півроку тому за власним бажанням. Від коментарів наразі відмовилась. Проректор Олександр Олійник, який виконував обов’язки ректора до сьогодні, каже про тиск на академію.

«Протягом двох останніх років Міністерство юстиції здійснює тиск на колектив академії. Протягом 3-х останніх років 6 раз підрозділами по боротьбі з корупцією перевірялась академія. Термін перевірок від двох тижнів до одного місяця. Жодного разу ніяких порушень в цій сфері виявлено не було. Тричі вже готувалось Міністерством юстиції проект-постанову про ліквідацію академії. І всі три рази ця постанова не була прийнята, оскільки вона суперечить законодавству про вищу освіту і потребує додаткових фінансових витрат.»

Сергій Петухов, заступник міністра юстиції: «Трудовий колектив не очікують ніякі зміни, крім підвищених вимог до якості освіти.»

Після того, як в академії відмовились приймати документи, працівники міністерства юстиції викликали поліцію.

Олександр Олійник, в.о. ректора, проректор академії: «Відбулась спроба рейдерського захоплення нашого навчального закладу. Немаючі жодних юридичних підстав змінювати зараз ректора вони намагалися розірвати контракт з діючим ректором і представити нам нового в.о.»

Зі слів Сергія Петухова, нинішнього ректора Олексія Тогочинського два тижні тому повідомляли про звільнення - рекомендований лист надсилали на шість різних адрес.  Олексій Тогочинський від інтерв’ю на камеру відмовився, пояснивши це тим, що проходить лікування. Телефоном ситуацію прокоментував так:

«Я абсолютно нічого не знав і мені ця ситуація дуже дивна. Я атестований як військовий офіцер. І мене не мали права взагалі без попередження звільняти, тому що я був призначений на посаду за результатами виборів трудового колективу. За мене проголосували 85 %.  Я поставив задачу своїм проректорам, вони вирахували, і ми майже вищі, ніж в середині. Перевірка навчального закладу по цьому не здійснювалася. І я не можу зрозуміти звідки цю інформацію взяли.»