Жителі Семенівки разом з працівниками електромереж врятували двох лелеченят після того, як їх залишили у гнізді батьки

19:34, 20 сер. 2019
 
Жителі Семенівки разом з працівниками електромереж врятували двох лелеченят після того, як їх залишили у гнізді батьки

Двох лелеченят врятували сьогодні жителі Семенівки. Пара дорослих птахів покинули гніздо тиждень тому. Містяни самотужки не змогли зняти лелеченят з електроопори. За допомогою звернулись до Семенівських районних електромереж. Як рятували птахів, дивіться в сюжеті.

Електроопора із лелечим гніздом стоїть біля подвір’я Надії Козік. Вона каже – скільки пам’ятає,  на їх вулиці селилися лелеки.

«Раніше вони ось там велися. Потім те дерево впало, то вони сюди перелетіли.»

Жінка говорить – жодного разу дорослі лелеки не кидали пташенят. В цьому році таке сталося вперше. Двоє покинутих  в гнізді лелеченят жителі вулиці Мирошниківці побачили тиждень тому.

«От залишили ж їх, вони ж пищать, бідненькі, й не летять.»

Жителі вулиці розповідають –  аби врятувати лелеченят, вони звернулись до журналістів, розмістили пост у соцмережах та зателефонували до Семенівських районних електромереж. Працівники РЕМу приїхали рятувати птахів

Врятованого лелеку напувають водою, годують рибою.

Одне лелеченя полетіло, інше на два дні зголосився забрати до себе Олексій Соколовський.

«Спочатку спробуємо його відгодувати. Тоді вже будемо визначати, хто буде за ним доглядати. Там з отцем Валерієм поговоримо, він вже рятував лелек. Йому передамо.»

Отець Валерій: «Підлікуємо, підгодуємо, а там  - як у нього сили будуть. Декілька років доведеться його потримати. Один лелека у нас вже живе 10 років, у нього немає лапки. Звичайно, він вже ніколи не відлетить, то ми його як можемо, так і годуємо. Було ще у нас п’ятеро лелек. Їм було по два-три роки, самі стали на крило та й полетіли. Замовляємо рибку, також для них корисне вим’я варене. Це ми знайшли таку інформацію, хтось так підгодовував лелеку. То й ми так годуємо, невеличкими шматочками ріжемо.»

Біолог Юрій Карпенко радить, чим краще підгодовувати лелеченя.

Юрій Карпенко каже, зазвичай лелеки свої дітей не залишають. Так могло статися, бо птахів хтось налякав, через спеку, або ж якщо лелеки  розуміли, що не встигнуть їх вигодувати до відльоту у вирій.  Люди, які рятували лелеченят, тепер шукають друге пташеня в городах – кажуть, воно кволе, і досі з гнізда жодного разу не вилітало.