У Чернігові провели виставку собак, які раніше були безпритульними, а тепер живуть у родинах

20:19, 17 сер. 2019
 
У Чернігові провели виставку собак, які раніше були безпритульними, а тепер живуть у родинах

Господарі собак, які раніше жили на вулиці, зібралися у міському парку культури та відпочинку у Чернігові. Розповідали про те, як познайомилися зі своїми чотирилапими друзями та чому вирішили забрати їх додому. Собаки брали участь у конкурсі слухняності та дефілювали у костюмах. Начальниця ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин» Тетяна Діденко розповіла: раніше привертали увагу до проблеми безпритульних тварин маршами та виставками безпородних собак, цього року вирішили додати «змагальний» елемент. Конкурсанти – і породисті, і ні.

Гера три останніх роки живе разом з Юлією Іскрою. Юлія раніше допомогла зооволонтерам - тимчасово перетримувала безпритульних тварин, доки їм не знайдуть господарів. Так до неї і потрапила Гера. Перша її господарка померла. Гера звикла до нової оселі і сама туди повернулася після того, як їй підшукали інше місце перетримки. Юлія каже, після цього уже не змогла розлучитися з Герою. Хоча спершу у їх відносинах були труднощі.

«Спочатку вона сумувала, нікуди не хотіла ходити. Була сумна. Потім зрозуміли, що ми не збираємося її нікуди віддавати, і потім вона проявила таку активну позицію. Почала усім цікавитися, потім звикла до машини. Тепер я її на роботу беру, вона там тихенько сидить. На річку, в інші міста, до музеїв навіть їздили.»

Юлія та Гера прийшли на виставку собак «Тепер я домашній». У ній беруть участь ті чотирилапі безхатченки, які знайшли собі і дім, і родину. Організаторка виставки Тетяна Діденко каже, цією акцією хочуть показати, що взяти собаку з вулиці – не страшно. 

«Люди часто бояться. Ми хочемо показати, що нема чого боятися - більшість собак, які беруть участь сьогодні – їх взяли у родину дорослими.»

Руслан Бокач хотів взяти собаку саме із пункту перетримки. Розповідає, що Алтай одразу йому сподобався на фото та відео у мережі. Коли познайомилися особисто, рішення брати чи не брати було очевидним.

«Він так дивився жалісливо, увімкнув свою «акторочку», сів, вуха притис. І жалісливо дивився. Ми не могли повз нього пройти вже.

Це – не собака, це скоріше кіт. Він удома абсолютно спокійний. Ми приходимо з прогулянки, миємо лапи, їмо. Потім лягаємо на диван. Я працюю на дивані, він голову кладе мені на ноги. На мене дивиться, спить.»

На виставці також провели три конкурси. Перший – щасливих історій, де власники розповідали про те, як до них потрапив їх чотирилапий. Тетяна Діденко розповіла - у цьому конкурсі брали участь історії собак, над якими знущалися чи декілька разів відмовлялися від них. Другий конкурс – на слухняність. Власники демонстрували свої навички дресури, а їх підопічні – вміння виконувати команди. Третій конкурс – костюмів. Собаки виходили, перевдягнені у казкових персонажів, або у людських образах леді та джентльменів. Руслан Бокач розповідає - вийшов в образі зброєносця. А його Алтай – тореадора. 

Тетяна Білецька, відвідувачка виставки: «Ми підтримуємо цю акцію, тому вирішили прийти подивитися.»

Дмитро Костяний, відвідувач виставки: «Ми всіляко підтримуємо відносини, допомагаємо, є волонтерами, постійно буваємо у притулку і таким чином підтримуємо тварин.»

Надія Кирієнко, відвідувачка виставки: «Людина може попіклуватися сама про себе. Тварина цього не може зробити, якщо людина не допоможе тварині, яку вона зробила домашньою, одомашнила її, і тепер вона взагалі несе відповідальність. Проблема безпритульних тварин  - це людська проблема.»

Тетяна Діденко розповіла, що представникам ветеринарно-стерилізаційний пункту спільно із зооволонтерами за рік вдалося прилаштувати 219 тварин.