Деснянський суд Чернігова помилково обрав запобіжний захід Юрію Михайловичу, а не Юрію Миколайовичу Гримчаку

1:41, 17 сер. 2019
 
Деснянський суд Чернігова помилково обрав запобіжний захід Юрію Михайловичу, а не Юрію Миколайовичу Гримчаку

Запобіжний захід Юрію Гримчаку сьогодні вночі не обрали через допущені помилки в ухвалі суду. Засідання розпочалось вчора о 6-й вечора в Деснянському суді Чернігова. Суддя Наталія Лямзіна допустила помилку під час зачитування ухвали, неправильно вказавши по-батькові підозрюваного - замість Гримчаку Юрію Миколайовичу, ухвалу винесли Гримчаку Юрію Михайловичу.

Суддя обрала в якості запобіжного заходу 60 діб тримання під вартою з правом внесення застави у 6 мільйонів гривень.  Це вдвічі менше від застави, яку хотіли для підозрюваного прокурори -  12,5 мільйонів гривень.  На неправильно вказане по-батькові в ухвалі суду  звернула увагу адвокат підозрюваного Тетяна Матяш. Зазначивши, що ухвала винесена не її підзахисному, а іншій особі,  просила звільнити Юрія Гримчака з-під варти. Натомість суддя Наталія Лямзіна сказала, що сталася технічна помилка, прокурор  Володимир Приходько назвав її причиною людський фактор.  Суддя Наталія Лямзіна пішла доопрацьовувати документи, Юрія Гримчака залишили в залі суду під охороною.  Після цього адвокат Тетяна Матяш виявила, що в ухвалі адвокатом Гримчука вказаний Дмитро Мельник, якого не було на засіданні суду - інтереси підозрюваного захищала Тетяна Матяш. Згодом суддя прокоментувала, що вона отримала клопотання від прокуратури вже з помилкою в по-батькові Гримчака. Прокурор Ігор Іванцов сказав -  хто саме припустився помилки, він не знає. Через всі ці помилки розгляд справи перенесли на 10-ту ранку суботи, про це стало відомо опівночі. Як сказала дружина заступника міністра з питань тимчасово окупованих території Юлія Гримчук, у їх родини грошей на внесення застави у розмірі 6 мільйонів гривень немає.

Разом з Юрієм Гримчуком у шахрайстві підозрюють Ігоря Овдієнка. Йому суд сьогодні запобіжний захід не обрав. На початку судового засідання його адвокат Тетяна Матяш попросила про відвід судді Наталії Лямзіної через помилки  в ухвалах суду.  Зараз справа Ігоря Овдієнка проходить автоматизований розподіл для визначення судді. Справу мають розглянути також сьогодні, у суботу, у Деснянському районному суді Чернігова.

Нагадаємо, Юрія Гримчака затримали ввечері 14 серпня під час отримання грошей.  Під час затримання правоохоронці вилучили  480 тисяч доларів.  Всього Гримчак та його помічники, за версією слідства, мали отримати мільйон і сто тисяч доларів.  За версією слідчих національного антикорупційного бюро, Юрій Гримчак разом із Ігорем Овдієнком обіцяли фірмі допомогти отримати дозвіл на будівельні роботи у Києві. За це представники фірми мали заплатити, а чиновник та його соратник обіцяли вплинути на Міністерство культури - для погодження історико-містобудівного обґрунтування для забудови. У коментарі нашим колегам із UA:Перший міністр культури Євген Ніщук свою причетність до цієї справи заперечив. У Кабміні Гримчак працює з жовтня 2016-го. Спочатку на посаді радника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. Потім - заступником міністра. Родом з Донецька. З 2005-го впродовж року був заступником голови Донецької облдержадміністрації.