Буревій пройшов Чернігівщиною: наслідки

20:50, 14 сер. 2019
 
Буревій пройшов Чернігівщиною: наслідки

На Корюківщині усувають наслідки вчорашньої негоди. Без електрики залишаються селище міського типу Холми та села Білошицька Слобода і Перелюб. В Холмах немає мобільного зв’язку. Пошкодженні дахи будівель, обірвані лінії електропередач, повалені дерева. Буревій накрив ці населені пункти учора близько 20 години вечора, тривав  півгодини. Далі - про його наслідки.

Цей будинок у центрі Холмів — на три квартири. Під час буревію на нього впала тополя. Проламала дах.

Надії Холмицькій 80 років. Живе сама. Вона збирає у відра з підлоги глину – це шматки стелі. Після  вчорашньої негоди оселя Надії виглядає так. Жінка  ночує у знайомих і боїться, що знов піде дощ.

Надія Холмицька, жителька Холмів: «Набігла хмара величезна. Дощ пішов, тополі попадали. Я по хаті бігала, не знала, у який кут заховатись. Все полило. Вода падає. Глина летить.»

Місцеві чоловіки прибирають завалене дерево з будинку Надії. Серед них — селищний голова Олександр Шевчик.

Олександр Шевчик, голова Холминської ОТГ: «Циклон налетів. Мобільного зв’язку немає. Електрики немає. Стаціонарного зв’язку по більшості вулиць немає. Попередньо постраждало більше 20 будинків більш фатально. Слава Богу, обійшлось без людських жертв. Хоча коня вбило.»

Місцеві жителі, працівники місцевих установ розчищають вулиці від повалених дерев. Так виглядав об 11 ранку центр Холмів.

У сквері за будинком культури буревій повалив ялини. Деревам півстоліття. Деякі повиривало з корінням, у деяких навпіл зламало стовбури.

Олександр Шевчик, голова Холминської ОТГ: «Поки своїми силами - ми, Держлісгосп, комунальні підприємства працюють, працівники селищної ради. Треба будуть і людські ресурси. Ну і допомога людям шифером. І пенсіонери там живуть, і хворі -  порозкривало.»

Як сказав Олександр Шевчик, громада буде звертатись за допомогою до облдержадміністрації.

Олександр Шевчик, голова Холминської ОТГ: «Для того, щоб фінансово, ми повинні більш-менш орієнтуватись в сумі, тобто прийняти заяви, зробити комісію, обстеження і оцінити збитки.»

За 15км від Холмів село Білошицька Слобода. Хата Поліни Лось - друга  від в’їзду у село. Буревій повністю зірвав дах з будинку. Коли це сталось, вона була всередині.

Поліна Лось, жителька Білошицької Слободи: «Я думала, мо, веренду звалило. Вона слабенька. Аж подивилася – воно все тут лежить. Я не можу гомоніть далі.»

Сусіди латають дахи самостійно.

Тетяна Костюченко, жителька Білошицької Слободи: «Почався вітер сильний. Почало трощити. Ми вже сидимо у хаті - чуємо, уже все падає. 10 хвилин вирувало. Якби більше, може б, взагалі нічого не лишилось.»

Олена Литвиненко, секретар Білошицько-Слобідської сільради: «На сьогодні до нас звернулось 36 жителів,  у яких пошкоджені будинки, сараї, господарські покрівлі. Також пошкоджені будівлі соціальної сфери – це будинок культури, школа, ФАП.»

У сусідньому Перелюбі з даху школи зірвало 50 листів шиферу.

Оксана Литута, директорка Перелюбської школи: «РДА та відділ освіти придбали і доставили сьогодні 50 листів шиферу. Але на сьогодні є проблема – хто виконає висотні роботи, щоб полагодити дах.»

Шифер на об’єкти соціальної сфери, що постраждали від негоди, в Білошицьку Слободу і Перелюб привезуть до завтрашньої ночі, сказав голова Корюківської райдержадміністрації Олексій Мірошниченко. За рахунок районного бюджету допоможуть зробити дах родині Поліни Лось.

Олексій Мірошниченко, голова Корюківської райдержадміністрації: «Близько 70 листів шиферу родині надамо.»

Чи зможе допомогти з ремонтами будівель, пошкоджених буревієм, облдержадміністрація, виконувачка обов’язків голови Наталія Романова сказала так.

Наталія Романова, в.о. голови облдержадміністрації: «Ми будемо розглядати, що за кошти району, що за кошти громади, і будемо розглядати, щоз  нашим резервним фондом. Там копійки в ньому.»

Буревій на Чернігівщині пошкодив 138 будівель. Найбільше - у Корюківському, Городнянському та Ріпкинському районах. Про це нам сказав речник Управління ДСНС області Роман Храпатий. Сім будівель на Чернігівщині загорілися через влучання блискавки, дві з них згоріли повністю. Також, за словами Романа Храпатого, рятувальники прибрали з доріг 29 дерев у Козелецькому, Сновському та Корюківському районах. Близько 20 тисяч будинків на Чернігівщині досі залишаються без світла. Про це нам сказала прес-секретарка «Чернігівобленерго» Анна Юдіна. За її словами, найбільше - у Ріпкинському, Корюківському, Городнянському, Бобровицькому і Козелецькому районах. Як сказала Анна Юдіна, зараз відновлюють електропостачання 57 бригад електромонтерів. На це їм може знадобитись до двох діб.