Акція протесту під Носівською прокуратурою: учасники вимагали оголосити підозру крадію вантажівки

19:28, 14 сер. 2019
 
Акція протесту під Носівською прокуратурою: учасники вимагали оголосити підозру крадію вантажівки

Сьогодні біля Носівського відділу прокуратури провели акцію протесту. Її учасники вимагали оголосити підозру чоловікові, який 7 серпня вночі  вкрав вантажівку з місцевого підприємства. Протягом двох годин його переслідувала поліція, чоловік намагався втекти кукурудзяним полем. Затримали його вранці вдома. Зі слів начальниці Носівського відділення поліції Ірини Вови, правоохоронці зібрали необхідні докази та хотіли оголосити чоловікові підозру, але прокуратура її не ухвалила. Підозрюваного відпустили.

Так сьогодні об 11 учасники громадських організацій – «С-14», ніжинської «АвтоЄвроСили» та формування «Захисник» вимагали у Носівського відділу прокуратури підписати підозру чоловіку, який тиждень тому вкрав вантажівку на одному з місцевих підприємств.

Ірина Вова, начальниця Носівського відділення поліції: «07.08.19року о 22 годині 20 хвилин до Носівського відділення поліції зі служби «102» надійшло повідомлення від місцевого громадянина, що невідома особа з одного з приватних підприємств Носівського району незаконно заволоділа автомобілем ЗІЛ-130 0048»

Виїжджаючи, вибив ворота. Зараз їх почепили назад. Після виклику поліція почала переслідування, каже начальниця місцевого відділення поліції Ірина Вова. Воно тривало близько двох годин. Капітан поліції Ігор Оницький був одним з 9 задіяних правоохоронців. Каже, наздогнав  крадія у сусідньому селі Лукашівка.

Ігор Оницький, начальник СРПП №2 Носівського відділення поліції: «Включалися йому проблискові маячки з метою зупинення. Але водій намагався протаранити автомобіль працівників поліції. Після чого намагався втекти в кукурудзяне поле, ось де. І таких два заїзди було в кукурудзяне поле.»

Коли в машині закінчилось пальне, чоловік врізався ось у цей стовп та втік від поліцейських назад у кукурудзяне поле. Затримали його під ранок вдома.

Ірина Вова, начальниця Носівського відділення поліції: «Протягом дня слідчі доопрацювали ту необхідність слідчих дій, які потрібні були після затримання підозрюваного. І звернулися до прокуратури близько 15-ї години з супровідним листом про погодження підозри даного факту.  Проте, на жаль, з незрозумілих причин прокуратура підозру не погодила. На даний час у нас вийшла така ситуація, що злочинець може уникнути кримінальної відповідальності. Він може зникнути, може щось зробити з собою. Він може впливати на свідків, перебуваючи на волі. Свідок, яка знаходилась в салоні автомобіля, – це жінка його брата.»

Саме через це, кажуть учасники протесту, сьогодні і зібрались під прокуратурою.

Тетяна Зезюлькіна, голова ГФ «Захисник»: «Півночі ганялася поліція, бо він був п’яний. Ледь не позбивав машини. Були прямі свідчення, що це злочинець. Але прокуратурою Носівки було прийнято рішення відпустити.»

Євген Коновальчук, учасник ніжинського підрозділу  ГО «АвтоЄвроСила»: «Те, що злочинці гуляють на свободі з легкої руки нашої прокуратури, ми вирішили втрутитися, Тому що зараз це відбувається в Носівці, завтра може бути в Ніжині.»

Біля відділу прокуратури учасники акції складали шини. Були у відділенні поліції. Звідти поверталися назад до прокуратури. Там відмову пояснили недостатністю доказів.

Павло Герасименко, керівник Ніжинської місцевої прокуратури: «Для підписання підозри, як документа, має бути достатньо допустимих доказів. Допустимих і достатніх. Ви кажете про вибиті ворота, а прокурору  приносили матеріали – огляд місця події не зроблений був, і не зафіксовано, що ворота вибиті.»

Начальниця відділення поліції каже, доказів для оголошення чоловіку підозри було достатньо.

Ірина Вова, начальниця Носівського відділення поліції: «Був затриманий транспортний засіб, у ньому були вилучені речі підозрюваного. Є очевидець, який рухався у транспортному засобі. Та, навіть, сам злочинець  дав правдиві показання, він розуміє, що фактично був затриманий після вчиненого злочину.»

Сьогодні о 1-ій слідчий у справі повторно відніс підозру на ознайомлення в прокуратуру. Наразі процесуальний керівник підозру не підписав, бо був на судовому засіданні в Козельці.