Громадські слухання в Чернігові: чому в цьому році треба чистити Стрижень

18:32, 14 сер. 2019
 
Громадські слухання в Чернігові: чому в цьому році треба чистити Стрижень

Якщо в цьому році Стрижень в районі Стрілецької набережної в Чернігові не очистять від мулу, в наступному грошей на це може не бути. Про це сьогодні на громадських слуханнях сказав начальник Управління капітального будівництва міськради В’ячеслав Почеп.

В’ячеслав Почеп начальник управління капітального будівництва міськради: «На цей день в управлінні передбачені кошти по покращенню водойми. Але з огляду на те, що невідомо яким буде майбутній рік в частині фінансування, тому є велика передумова, якщо в цьому році ми не виконаємо ці роботи, то в наступному році цих коштів в міському бюджеті може не бути. Тому це у нас останній шанс очистити цю водойму, бо якщо ми цього не зробимо, то довгий час будемо її бачити в такому стані.»

Сьогоднішні слухання – це звіт з оцінки впливу на довкілля. За словами Анатолія Клименка, директора підприємства «Водпроект-Чернігів», яке розробляло проект розчищення водойми, за останні 12 років об’єм водосховища зменшився на 50 тисяч кубометрів. Це сталося через замулення. Очищення дна водойми – частина комплексної програми з поліпшення екологічного стану Стрижня. Анатолій Клименко каже, це має збільшити об’єм води та покращити її якість. Очищати планують не всю водойму, а її третю частину – понад 6 гектарів дна. Умовно, це територія  від кінця новобудови на Стрілецькій набережній до гідроспоруди.

Анатолій Клименко, директор ТОВ «Водпроект-Чернігів»: «Об’єм водойми, якщо в 2006 році він був 354 000 метрів кубічних, то у вісімнадцятому 304200 – на 49 000 кубів об’єм зменшився. Це свідчить про замулення даної водойми. Замулення, чому площа 6.15 гектарів. Після всіх геологічних досліджень, найтовщий шар мулу 1.2 і 1.6 метрів - розташований перед шахтним водоскидом перед греблею на вулиці Стрілецькій.»

З дна мають видалити близько 60 кубометрів мулу. Крім того, каже Анатолій Клименко, проектом передбачене укріплення частини лівого берега водойми, який зараз зсувається у воду. З його слів, дозволи від Деснянського басейнового управління водних ресурсів та департаменту екології облдержадміністрації на проведення робіт є. Нині проводять загальні слухання з оцінки  впливу на навколишнє середовище. Якщо в їх результаті дадуть погодження, то роботи розпочнуться у кінці місяця. Орієнтовна вартість робіт – 16 000 000 гривень.

Руслан Волощук, учасник громадських слухань: «Чи не буде замулення того, що ви зробили, через 5 років, а може і раніше, тобто це марна робота?»

Анатолій Клименко, директор ТОВ «Водпроект-Чернігів»: «Замулення частково буде відбуватись, але я вам навів, що за останні 12 років воно вже відбулось.»

Юрій Карпенко, еколог: «Слід зазначити, що результатом даних видів робіт, є, дійсно, що гідрологічний, гідрохімічний склад території річки Стрижень значно покращиться. Шляхом того, що механічно видалять мул, що накопичився десятками років. По-друге, що покращиться стан води. А по-третє, що територія буде більш привабливою, більш туристичною.»

Начальниця відділу моніторингу та оцінки впливу на довкілля департаменту екології облдержадміністрації Валентина Ганжа каже, громадські слухання розпочались 18 липня, триватимуть до 21 серпня. До цього часу пропозиції, зауваження та питання можна направляти в електронному або письмовому вигляді до департаменту екології облдержадміністрації.